Поточний час: 30 лип 2025, 20:46

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 6 ] 
Автор Повідомлення
#139820Повідомлення 26 лип 2025, 12:19 
Не в мережі

Дякував (ла) 3 Подякували 2
Мій електротранспорт: ЭлектроТаврия
Щоб заощадити на контакторі використав пускатєль ПМА 310 (запаралелив контакти)
Але гріїтся втягуюча катушка при підключінні 72v постоянного струму
Пробував різні катушки на 127, 220, 380v
127 і 220 працює, але грієтся
На 380v не срабатує
Підскажіть будь ласка хто знає - чім відрізняються катушки постоянного току від змінного струму?
І що треба зробити (намотати) щоб пускатєль працював від 72v постійного струму?

Додаткові файли:
IMG20250726125409.jpg
IMG20250726125409.jpg [ 169.77 КБ | Переглядів: 302 ]
Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139823Повідомлення 26 лип 2025, 19:19 
Не в мережі

Дякував (ла) 1158 Подякували 1160
Нормальный контактор сейчас 1200-1500грн. Достаточно стабильный и надёжный.Шо уж тут экономить мне не понятно…Личный опыт (без претензий на стопроцентную истинность), как наверняка и опыт многих форумчан показывает, что применение специализированных под конкретные задачи и функции устройств и механизмов оказывается в конечном счёте дешевле. Про лишний головняк ,сомнительную надежность и непредсказуемые последствия уже не говорю…
(…но это сугубо личное мнение…)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139825Повідомлення 26 лип 2025, 21:17 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 294 Подякували 1087
Мій електротранспорт: >
Для спрацювання треба більший струм ніж на утримання, тому треба схема яка дає одразу всю напругу, а через декілька секунд зменьшує. Напруга утримання визначається експериментально, в цьому пускателі можна прям викруткою в дірку штрикати щоб розуміти як сильно притягує.
viewtopic.php?f=38&t=4949&p=122674#p122674

Я колись в якості тимчасового рішення в якості такого баласту для пускача підключав підібрану лампочку. У лампочки на холодну опір спіралі меньше разів у 10 ніж в прогрітому стані, тому пускач весело включався, але лампочка дуже вже яскраво світилася і відповідно грілася. Так шо краще всеж таки імпульсний обмежувач.

До речі, є окремі види вмикачів-вимикачів, яки взводяться сервоприводом, а вимикаються катушкою(для швидкого спрацювання захисту), спеціально щоб не жрало постіно струм. При бажанні можна заколхозити, і на звичайний автомат потужну модельну серву прикрутить, буде і вмикать і вимикать.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139827Повідомлення 27 лип 2025, 07:56 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 433 Подякували 613
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
Як кажуть Гугл в поміч
Магнітні пускачі постійного і змінного струму відрізняються конструкцією котушки, магнітного сердечника, а також способом гасіння дуги. Пускачі змінного струму мають котушку, яка створює змінний магнітний потік, що може призводити до утворення вихрових струмів і втрат на гістерезис. Пускачі постійного струму, в свою чергу, мають котушку, яка створює постійний магнітний потік, що не викликає таких втрат. Крім того, пускачі змінного струму часто використовують пристрій для гасіння дуги, оскільки змінний струм має точки перетину з нулем, де дуга гасне природним чином, а постійний струм - ні.
Основні відмінності між магнітними пускачами постійного та змінного струму:

Котушка:
Змінний струм: Має зазвичай E-подібний сердечник з кільцем короткого замикання для зменшення вібрації та шуму.
Постійний струм: Має циліндричний сердечник без кільця короткого замикання.
Магнітний сердечник:
Змінний струм: Сердечник розсікається для зменшення вихрових струмів та втрат на гістерезис.
Постійний струм: Сердечник суцільний, оскільки вихрові струми не є проблемою.

Опір постійному струму котушки реле постійного струму дуже високий, струм коту шки дорівнює напрузі, поділеній на опір котушки постійному струму. Через це дріт котушки тонкий, а витки численні. Кількість витків у котушці реле змінного струму відносно невелика, оскільки обмеження струму в колі змінного струму в основному відбувається за рахунок індуктивності котушки на додаток до опору котушки. Величина індуктивності XL пропорційна частоті мережі змінного струму. Оскільки частота живлення постійного струму дорівнює нулю, XL=0, якщо реле змінного струму знаходиться в ланцюзі постійного струму, а внутрішній опір котушки також дуже малий, тому відбувається нагрівання котушки та її згоряння . Навпаки, джерело змінного струму не можна перемикати за допомогою реле постійного струму і навпаки через високий внутрішній опір та індуктивність, які можуть ускладнити замикання котушки.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139828Повідомлення 27 лип 2025, 11:42 
Не в мережі

Дякував (ла) 3 Подякували 2
Мій електротранспорт: ЭлектроТаврия
Дуже дякую за відповіді
Думаю це допогло не лише мені а і багатьом любителям щось зробити власноруч
Справа у тім що в мене є декілька пускачів на 3 фази для моторів змінного струму. І я подумав що було б непогано заощадити на контакторі
Але дякуючі вашім поясненням стало зрозуміло що вони мають принципову різницю між собою
Тож доведеться купувати контактор постійного струму
Ще раз дякую всім за відповіді, і також сподіваюсь що це знадобиться іншим любителям саморобного електротранспорту

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139829Повідомлення 27 лип 2025, 14:56 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 294 Подякували 1087
Мій електротранспорт: >
Думаю, вам як починаючому контакторщику, ще цю тему не завадить почитати viewtopic.php?f=27&t=5988&hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 6 ]             

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 1

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення