Поточний час: 23 бер 2026, 01:53

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 13 ] 
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Лимиты эл. эн. на гаражный кооператив
#140628Повідомлення 18 бер 2026, 01:08 
Власник електромобіля
Не в мережі

Дякував (ла) 49 Подякували 115
Мій електротранспорт: MG4
Хочу електротранспорт: Rimac Nevera
Приветствую!

Потихоньку приезжаем к тому, о чём нас давно предупреждали. Чёрная зависть владельцев коптилок приводит к тому, что они просто вырубают автоматы в гаражном кооперативе. В общем-то, их можно понять — на весь кооператив с ~~500 гаражами облэнерго даёт 50 ампер тока (на фазу). Три по 50 ампер на всех! Четыре электромобиля встают на зарядку на одной фазе —› вырубается весь кооператив. А электромобилей у нас уже более 20, и добавляются ещё... Так что эти замечательные ископаемые предки идут вечером домой и просто всем подряд у кого счётчик мигает вырубают автомат на гараж.

Надо что-то делать.

Кто подскажет, есть ли сейчас какие-то "проходы" в законах, чтобы надавить на облэнерго повысить нам располагаемую мощность? Вроде ж как официально держава движется в сторону отхода от углеводородов. Вон, про парковки точно известно что по закону нынче новые парковочные площадки должны предусматривать места с зарядками. Думаю, и про гаражные кооперативы должно быть что-то сказано. Дайте людям спокойно заряжаться ночь — и количество электричек сильно вырастет, а значит, доходы стран-бензоколонок хоть капельку, но упадут!

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140631Повідомлення 18 бер 2026, 11:25 
Не в мережі

Дякував (ла) 1212 Подякували 1200
GrayCat писав(ла):
чтобы надавить на облэнерго

...термин "надавить" по отношению к облэнерго (равно как и к облгазу и другим обл... :D ) не работает.
А процедура увеличения подаваемой мощности в общем-то доступна. Доступна в смысле что это можно реализовать.Были б гроши.
Не знаю точных цифер,но думаю что это очень дорого...и возможно долго.Оно и раньше,в довоенные годы было не дёшево,а сейчас тем более... Ну и кроме денег должна быть техническая возможность "добавить киловатты" (да Вы наверняка сами это всё знаете)...

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140634Повідомлення 19 бер 2026, 11:10 
Творець електромобіля, керівник відділення клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 580 Подякували 453
Мій електротранспорт: Fiat Panda пробег 60000км
Два более дешевых варианта.
1. Ставим скрытую камеру. Вычисляем кто вырубает. Бьем лицо. :D
2. Ставим металический ящик с замком.

Если при втором варианте будут взламывать или резать провода то поступаем по первому варианту.
За одно и основания есть "порча колективного имущества".
Ну если культурный человек или слабое здоровье для битья лица. То можно написать заяву.

Увеличение мощьности это утопия.
Не с точки зрения технической. Технически это как раз не так сложно. Были бы деньги.
А вот с точки знерия сбора самих денег на это мероприятие.
При нынешних условиях люди членские взносы не сильно несут.
А вы предлагаете еще и вложится.
Такое можно провернуть только в случае окончания войны и увеличением электромобилистов до такого колличества и что-бы уже было на столько некомфортно заряжатся и этого колличества хватило на то что-бы скинутся на увеличение мощности.

Но на данном этапе. Расскидывайтесь по фазам и бейте лицо ))

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140639Повідомлення 19 бер 2026, 12:39 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 302 Подякували 108
Мій електротранспорт: мінако монстр
Хочу електротранспорт: електро скутер
.Якщо якийсь бізнес проект який буде приносити норм прибуток для обл енерго чи зацікавлених осіб то все можливо ,але то вже буде зовсім інша ціна зарядки .Зарядка в кооп. гаражі так чи інакше буде під великим питанням тому що окрім електро авто там багато всіляких майстерень і т.д. вони в свою чергу комусь дають прибуток .Встановлять якийсь ліміт на кожен окремий гараж і всі будуть в однакових умовах. Зрозуміло що власники каптілок завжди будуть проти .За нинішіх цін на пальне та маршрутки навіть простий електро скутер :winken: домашня зарядка {!_!}

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140644Повідомлення 19 бер 2026, 18:41 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 446 Подякували 634
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
GrayCat писав(ла):
Приветствую!

Потихоньку приезжаем к тому, о чём нас давно предупреждали. Чёрная зависть владельцев коптилок приводит к тому, что они просто вырубают автоматы в гаражном кооперативе. В общем-то, их можно понять — на весь кооператив с ~~500 гаражами облэнерго даёт 50 ампер тока (на фазу). Три по 50 ампер на всех! Четыре электромобиля встают на зарядку на одной фазе —› вырубается весь кооператив. А электромобилей у нас уже более 20, и добавляются ещё... Так что эти замечательные ископаемые предки идут вечером домой и просто всем подряд у кого счётчик мигает вырубают автомат на гараж.

Надо что-то делать.

Кто подскажет, есть ли сейчас какие-то "проходы" в законах, чтобы надавить на облэнерго повысить нам располагаемую мощность? Вроде ж как официально держава движется в сторону отхода от углеводородов. Вон, про парковки точно известно что по закону нынче новые парковочные площадки должны предусматривать места с зарядками. Думаю, и про гаражные кооперативы должно быть что-то сказано. Дайте людям спокойно заряжаться ночь — и количество электричек сильно вырастет, а значит, доходы стран-бензоколонок хоть капельку, но упадут!
Берете технічні умови на збільшення потужності. Там вам напишуть що потрібно зробити і тоді прикинете скільки це буде коштувати. Потягнете чи ні.
Звичайно ініціатором виступає автогаражний кооператив як юридична одиниця. Те що у вас в середині кооперативу твориться обленерго не цікавить. Є межа балансової належності і є точка продажу електроенергії.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140648Повідомлення 19 бер 2026, 23:26 
Власник електромобіля
Не в мережі

Дякував (ла) 49 Подякували 115
Мій електротранспорт: MG4
Хочу електротранспорт: Rimac Nevera
Немножко не об этом я спрашивал...

"Бить морду" председателю гаражного кооператива — мм.... мм.... Малость недальновидно ;) . "Ящики", "замки" — это всё бесполезно. Если пойдёт перегруз сети — просто вырубится автомат. Проблема-то не в конкретных людях. И даже не в "деньгах" — те несколько владельцев электричек вполне себе небедные люди, уж как-нибудь раскошелимся на проводочек. Проблема в малой доступной мощности.

Leon29 писав(ла):
Берете технічні умови на збільшення потужності. Там вам напишуть що потрібно зробити і тоді прикинете скільки це буде коштувати.

Во-о-от, это уже ближе к теме. Вопрос мой состоял в том, на какие нормы законов можно ссылаться, чтобы обосновать запрос на повышение мощности. Ну вот типа как есть норма об обязательных местах для зарядки на парковках. Чтобы, значиться, "интересы держави" подвести под это дело. Есть же ж конкретные номера законов?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140654Повідомлення 20 бер 2026, 10:47 
Не в мережі

Дякував (ла) 1212 Подякували 1200
Если в техничних умовах будет значится "замена тп" или подобная "глобальная реконструкция" сетей, то врядли даже небедные владельцы электричек пойдут на это. Ведь вполне вероятно,что просто нет технической возможности безболезненно(не очень дорого) добавить мощности. И тут никакие законы погоды не сделают. Для начала думаю правильным было бы выяснить именно техническую сторону вопроса. А это только по процедуре описанной выше - заява на ту и тд.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140655Повідомлення 20 бер 2026, 12:12 
Не в мережі

GrayCat писав(ла):
Во-о-от, это уже ближе к теме. Вопрос мой состоял в том, на какие нормы законов можно ссылаться, чтобы обосновать запрос на повышение мощности. Ну вот типа как есть норма об обязательных местах для зарядки на парковках. Чтобы, значиться, "интересы держави" подвести под это дело. Есть же ж конкретные номера законов?
На таке запитання в обленерго є чітка і конкретна відповідь: "може вам ще морду варенням намастити?"
Це для приватного житла прописана рекомендована сучасна мінімальна норма 5кВт. Раніше давали і 3кВт і 1,5квт. Для юридичних осіб, до яких відносяться автогаражні коперативи ніяких норм нема. Хоть мегават беріть (вірніше можете хотіти).
А для держави ви взагалі не потрібні, бо в мирний час електромережі були перевантажені, а тепер електрики не вистачає.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140656Повідомлення 20 бер 2026, 12:20 
Не в мережі

Ось вам план дій:
Збільшення дозволеної потужності для автокооперативу (ГСК) — це процес, який потребує як технічної підготовки, так і юридичного супроводу, оскільки кооператив є юридичною особою.

Ось покроковий алгоритм дій:
1. Перевірка технічних можливостей

Перш ніж подавати заявку, необхідно з’ясувати стан внутрішніх мереж кооперативу:

Ревізія щитової та ліній: Чи витримають існуючі кабелі та трансформатор (якщо він на балансі ГСК) додаткове навантаження?

Проєктна документація: Знайдіть діючий договір з оператором систем розподілу (ОСР — колишній Обленерго) та технічні умови (ТУ), де вказана поточна потужність.

2. Прийняття рішення на загальних зборах

Оскільки збільшення потужності тягне за собою витрати для всіх членів кооперативу (або їх частини), це рішення має бути офіційно зафіксоване:

Провести загальні збори членів ГСК.

Скласти Протокол, у якому більшістю голосів прийнято рішення про збільшення потужності.

3. Подання заявки до ОСР (Обленерго)

Голова кооперативу має звернутися до місцевого ОСР із заявою на приєднання до електричних мереж у зв’язку зі зміною технічних параметрів.

Необхідні документи:

Копія статуту ГСК та витяг з ЄДРПОУ.

Документи, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою під кооперативом.

Ситуаційний план та викопіювання з топографо-геодезичного плану (масштаб 1:2000).

Розрахунок прогнозованого навантаження (бажано замовити у проєктній організації).

4. Отримання та виконання Технічних умов (ТУ)

ОСР видасть нові ТУ та договір про приєднання. У них буде вказано:

Точка приєднання.

Вартість: вона залежить від типу приєднання (стандартне до 50 кВт або нестандартне понад 50 кВт) та відстані до мереж.

Роботи: що має зробити кооператив (наприклад, замінити ввідний автомат, лічильник або кабель), а що — Обленерго.

5. Проєктні та монтажні роботи

Замовлення проєкту в ліцензованій організації.

Погодження проєкту з ОСР.

Монтаж обладнання згідно з проєктом.

6. Введення в експлуатацію та укладання договору

Проведення перевірки (параметризація лічильника, опечатування).

Отримання акта про надання послуги з приєднання.

Підписання оновленого договору про постачання електроенергії з новою потужністю.

Важливі нюанси:

Внутрішні обмеження: Якщо ви плануєте встановлювати зарядки для електромобілів, врахуйте, що це потребує значного запасу потужності.

Облік: Часто доцільно одночасно з модернізацією винести лічильники з гаражів на фасад або в загальні щити для боротьби з розкраданням енергії.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140657Повідомлення 20 бер 2026, 13:18 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 3 Подякували 36
де чат жпт, а де об'єктивна реальність :roll:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140658Повідомлення 20 бер 2026, 22:24 
Не в мережі

deemon писав(ла):
де чат жпт, а де об'єктивна реальність :roll:
Сходіть в обленерго і там буде вам реальність.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140660Повідомлення 21 бер 2026, 13:55 
Голова клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 6998 Подякували 2604
Мій електротранспорт: Tesla S
Хочу електротранспорт: е-панцирник
По Києву вже багато гаражних кооперативів мають сонячні панелі на дахах. Не думали в цей бік?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140662Повідомлення 22 бер 2026, 00:37 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 298 Подякували 1097
Мій електротранспорт: >
Як що вирубають у тих у кого мигає, то треба зробити так щоб коли дивляться не мигало (превентивно відрубало заряд) ..... в поміч датчики руху, або кінцевики на кришку лічільника... і нікому про лайфхак не розповідати (бо або здадуть, або спаляться самі і вас спалять). Ну і якось організовувать обмеження струму щоб заряджало не більше ніж треба

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 13 ]             

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 18

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення