У китайців з'явилася нова тема (їй півроку нема) по відеокартах.
Мене це дуже цікавить бо хоббі в мне бавитися з локальними нейросітками та ШІ.
Зараз в промислових датацентрах массова заміна старих присорювачів на нові, в основному це старі TESLA v100 з 16 та 32 гігами відеопам'яті, і як що за 32г там просять десь 500 баксів, то 16г можна увірвати за 100+ баксів, за ці ж гроші я рік тому купляв свою теслу р4 з 8гб. v100 це перша карта в лінійці тесл яка має тензорні ядра, яки своєю купкою працюють вдесятеро швидше ніж звичайні КУДА ядра (на цій же відеокарті).
Додаткові файли:
v100_2.jpg [ 79.85 КБ | Переглядів: 1978 ]
Але є н'юанси, роз'ем у цих відеокарт v100 зовсім не PCIE, але хоч тема і нова, китайці вже налагодили випуск перехідників, але за повний комплет перехідної плати з радіаторм, корпусом і вентилятором просять шалені 200 баксів, тобто v100 на перехіднику плата в китаї = 300+ баксів(в зборі вігляда як звичайна відеокарта). Не мій варіант. На ОЛХ один кадр продає таку майже за 20 тисяч гривень.
Але доморощені китайські інтузіасти не сплять і вже почали робити компактніші плати з роз'ємами (без радіатора і без вентиляторів) за ~50 баксів, шо вже значно цікавіше. Бо з усіма доставками вийде баксів 200 + свій колхоз з охолодженням (думаю прикручу радіатор від якогось процессора + серверний вентилятор)
Додаткові файли:
100_100.jpg [ 81.63 КБ | Переглядів: 1979 ]
Ще на гітхабі я знайшов аж два проекти з такими платами, можна при бажанні замовити самому (у китайс'ких веробників плат), то буде ще дешевше, але сокет у відеокарти занадто спеціфічний, і коштує 10-15 баксів + доставка огородами з китайського таобао.
А ще в одного інузіаста з'явилася плата на 2 штуки тесла v100, де ця пара мє між собою зв'язок і теоритично може робити як одна, але то вже дорогий ізврат, для мене просто як цікавий факт.
А ще як цікавий факт, китайці беруть топові 4090, і переносять деталі на свою плати попутно розширючі оперативну пам'ять відеокарти до 48гб, таких офіційно не купиш, тому ціна на них дурна, але для тих у кого є гроші і хочуть топ, то альтернативи немає (як що не рахувати серверні рішення).
Думаю далі буде, бо TESLA v100 і перехідник я таки замовив(може бути маленьке фіаско, як що вона не захоче працювати всього на 1й чи 2х лініях PCIE мого мінікомп'ютера).
Чисто для справки, тим хто хоче мати КУДА ядра незадорого і не чурається серверних рішень, із карт ТЕСЛА можуть бути цікаві такі карти як P4(8gb, зараз користуюся, мало жре), М40(24Гб, трохи застаріла, але з таким об'ємом пам'яті дешевше нічого нема), P100(16gb), P40(24gb), і v100, далі вже йде Т4(16гб, дорога але крута і мало жре). Характеристики по усім ТЕСЛАм можете глянути на вікіпедії тут
https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Tesla , там гарна табличка для порівняння.