Поточний час: 16 черв 2025, 20:51

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 10 ] 
Автор Повідомлення
#138340Повідомлення 26 лист 2024, 23:06 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 294 Подякували 1079
Мій електротранспорт: >
В одну мить стало зрозуміло що шоб при відключеннях працював комп треба не дешево проапгрейдити бесперебійне живлення, тому після деяких роздумів було вірішено апгрейдити комп'ютер, при чому радикально.

Тому був куплений мінікомп'ютер на сучасному над'економічному чотириядерному процессорі Інтел N100 з 16Гб оперативної пам'яті, по посиланню https://www.aliexpress.com/item/1005006141099278.html . Розмір якого не більше лодоні.
Додаткові файли:
FB.png
FB.png [ 158.46 КБ | Переглядів: 4414 ]

Обчислювальна потужність процессора була не в приоритеті, бо майже всі ресурсоємні розрахунки зараз виконуються на потужності відеокарт, але тим не меньш цей сучасний малюк виявився в двоє швидшим за мій старий (і в десять разів швидший ніж чотириядерний процессор АТОМ в нетбуці). В сам процессор вбудована відеокарта, але її потужність слабенька, і погана сумісніть з сучасними забавками (для мене то праця з нейросітками та іньшого, без проблем там працюють лише відеокарти від NVIDIA).
Тому була додатково куплена серверна відеокарта NVIDIA TESLA P4 (8гб). Відеокарта куплена тут https://www.aliexpress.com/item/1005003551570474.html
Додаткові файли:
TESLA.png
TESLA.png [ 49.43 КБ | Переглядів: 4414 ]

Щоб вкорячити відеокарту в мінікомп'ютер прийшлося трохи попотіти.
Спершу був придбаний адаптер щоб переставити SSD(жорсткий диск) в слот SATA. Адаптер купив тут https://www.aliexpress.com/item/1005006238361657.html
Додаткові файли:
SSD.png
SSD.png [ 191.74 КБ | Переглядів: 4414 ]

Після чого знадобився адаптер для вільного роз'єма (де раніше був SSD) через який підключиться відеокарта, цей адаптер для відеокарти купив тут https://www.aliexpress.com/item/1005004448709295.html
Додаткові файли:
RIZER.png
RIZER.png [ 317.56 КБ | Переглядів: 4414 ]

Щоб вставити відеокарту буде заважати один з роз'ємів USB, його прийшлося випаять.
Щоб відеокарта працювала треба на адаптер відеокарти подати живлення 12в потужністью не меньше 80Вт.
Відеокарта серверна тому не має охолодження, тому прийшлося поставити їй в торець 40мм серверний кулер (на половину потужності щоб по вухам не шуміло).

В підсумку, з урахуванням скидок (які були на момент купівлі), бюджет цього комп'ютера склав близько 200 долларів.
Я отримав удвічі швидший процессор, вдвічі більше ОЗУ і SSD, відеокарту в 20 разів крутішу за стару, і мізерне споживання
(меньше 25Вт при слабкому навантаженні і до 100Вт при стресс навантаженні, що в купі з монітором витягне самий слабенький бесперебійник).

Коли я це все затіював не було ніяких гарантій що все запрацює як треба, тому тим хто захоче повторити тепер простіше.

Для роспізнавання голосу є доступна нейросітка Whisper, для інтелектуального спілкування є нейросітки типу ChatGPT які влізуть в відеокарту(наприклад Llama 3.2 від фейсбука) і можуть бути легко донавчені бути інтерфейсом між станом машини и людиною, для голосового сінтезу теж є невеличкі нейросітки, при бажанні вся трійця влізе в 8 гб відеокарти, але як що захочетьсяя взагалі собі нічим не обмежувати, то відеокарту можна взяти вдвічі дорожчу теслу P40, там 24Гб оперативки(але вона і жре теж більше).

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138348Повідомлення 27 лист 2024, 17:59 
Творець електромобіля, керівник відділення клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 566 Подякували 453
Мій електротранспорт: Fiat Panda пробег 60000км
Жалко конечно что nvme в сату пришлось воткнуть...
Ну и это. Надо бы хоть знать комплектацию старого чтобы понимать что на что менялось.
Почем стал компик на момент покупки максимально дёшево?
А так конечно интересное решение.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138351Повідомлення 27 лист 2024, 18:38 
Не в мережі

Alex Dnepr
1. А він не nvme, він там теж через сату працював, тому через перехідник на сату і запрацювало, а лінії пісіайекспресс там сачкували(як раз для відеокарти згодилися), дехто міняють ССД на правильний і тоді воно дійсно літає.

2. В старого комплектуха проц Q6600(чотири ядра, 70Вт), мамка озу більше 8 не тягне, прожорлива відяха взагалі відстій з 512мб ОЗУ (до 150Вт), ССД на 240гб,.... нема сенсу таке прожоливе тримати коли воно вже крім браузера нічого не тягне. Ставив в нього теслу, але оперативка на мамці в 8гб стає вузьким містом, і другу відеокарту не викинеш, бо хоч одна з відеовиходом повинна бути..... тому не жилець..

3. Ціну я там написав, на круг встало біля 200уе, бо відяху брав по акціі за 80, комп з монетами за 95, вентилятор був(половинка від здвоєного серверного), адаптери по мелочі, блок живлення не дорого, я його зібрав з восьми перетворювачів PKF5113 (48-12в) щоб від батареї електровела працював(ну хай ще 200 гривень).

4. Саме головне що прокачав оперативку до 16гб і оперативка на відеокарті 8гб (бо зараз в відеокарті для нейросіток головне скільки в неї оперативки, щоб хоть щось запускати мінімум треба мати 6гб, а щоб нормально вливатися в тему треба від 24Гб. А сучасні нейросітки виходять непокоцаними взагалі розміром 70гб, їм відяха потрібна на 80гб, а мені з моїми 8гб іноді приходиться задовольнятися чотирибітними кастраціями, чисто погратися).

Відчуваю що для нормального освоєння того хайпу, домашні компи відійдуть в минуле, будемо всі працювати видаленно на арендованих віртуальних серверах, де кількість і потужність процессорного і відекартончого ресурсу можна замовляти динамічно по нагальній потребі, це вже давно існуюча практика (але я навіть для експеріментів з арендою зараз дуже ніщеброд).

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138355Повідомлення 27 лист 2024, 20:29 
Не в мережі

Дякував (ла) 1 Подякували 4
Мій електротранспорт: Kugoo s3, 3 моноколеса, вел 500W*750w*48v и SuperSoco TSx, Ampera-e
Я таку ж задачу вирішив купівлею мак міні м1. зараз 300уо. При цьому швидше вашого на 120% судячи з тестів, при цьому споживає 5-20Вт мін макс. Тестив з монітором 24" споживає 35Вт в ютубі

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138357Повідомлення 28 лист 2024, 06:49 
Не в мережі

WarFox
Якщо мірятись не процессором, а відеокартою, то тесла як мінімум в півтора рази швидша за відеоядро М1.

Альтернативою моїй збірці буде мак з 24гб оперативи (8 на відео і 16 процесору), скільки ціна такого?
По друге, більшість з того що мені треба і цікаво, працює виключно під віндовс, і потребує виключно відеокарту від NVIDIA з її CUDA ядрами (такі реалії на сьогодні, основний розвиток іде саме на такому залізі, з часом воно все буде працювати на всьому, але не прямо зараз). Персонально для мене той мак зараз не кращий за андроідні приставки не дивлячись на те що мак в десятки разів швидший за них, бо в мене просто не має під них задач.
А як що потреби ширпотребівські (ютуб, офіс, адоба, іграшки), і є гроші оплачувати ліцензійне програмне забезпечення, то для таких можливо мак і кращий.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138383Повідомлення 01 груд 2024, 17:34 
Голова клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 6919 Подякували 2556
Мій електротранспорт: Tesla S
Хочу електротранспорт: е-панцирник
Так, панове програмісти. А тепер людською мовою: я можу їхати на кермом і спілкуватися з ШІ голосом не напружуючись за допомогою такого комплекту?
Цікавить прості речі накшталт: поділи 380 на 96; чи правда окрошка москальске блюдо; чи буде ввечері ожеледиця; попереду їде електромобіль зюказюзюка скільки таких в Україні.
Ну і можуть бути більш круті питання: я їду заряджатись на окружну Рівного, мені ще 90км., чи буде там електроенергія по графіку?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138387Повідомлення 01 груд 2024, 22:34 
Не в мережі

Дякував (ла) 1 Подякували 4
Мій електротранспорт: Kugoo s3, 3 моноколеса, вел 500W*750w*48v и SuperSoco TSx, Ampera-e
Stalker_W писав(ла):
Так, панове програмісти. А тепер людською мовою: я можу їхати на кермом і спілкуватися з ШІ голосом не напружуючись за допомогою такого комплекту?
Цікавить прості речі накшталт: поділи 380 на 96; чи правда окрошка москальске блюдо; чи буде ввечері ожеледиця; попереду їде електромобіль зюказюзюка скільки таких в Україні.
Ну і можуть бути більш круті питання: я їду заряджатись на окружну Рівного, мені ще 90км., чи буде там електроенергія по графіку?

То різні речі, цей комп для дома коли немає світла. А для твоїх задач вистачить годинника на wear os.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138391Повідомлення 02 груд 2024, 04:50 
Не в мережі

Stalker_W, щоб він вдповідав те що вам цікаво, треба щоб ця інформація була попередньо в нього завантажена... Коли це стосується бортових систем то тут не дуже складно. Наприклад ваші слова по паузам оцифровуються в невеличкі файлики, і передаються в нейросітку Whisper, яка видає результат як текстові файлики. Далі нескладно йх обробляємо шукаючі початок запитання (наприклад по ключовим словам "Гей автівка") і кінець запитання (наприклад "відповідай"). Ці готові питання вже будемо передавати в нейросітку типу чатжпт наприклад в Llama 3.2, але перед цим збираємо контекст потрібний їй для відповіді (треба ж їй знати про що ви питаєте). Тоб то постійно опитуємо датчики автівки з таймкодами, і журналюємо те діло, периодично проріжуючи давні данні, а коли виникло питання, то загружаємо журнал з актуальними данними разом с запитанням. Конкретніше: перед запитанням відправляєте таку команду (Ти чатбот бортової системи автомобіля, ось тобі шурнал в такому то форматі (опис формата шурналу), відповідай в такому то форматі....), і після того вже запитання. Відповідь направляємо в сінтезатор голосу.

Як що хочете щоб була інфа про погоду і пробки і іньше, то треба писати софт щоб вони або теж були постіно журнальовані і завантажувались перед запитанням в якості контексту, або можна накидати інтерфейс щоб вона сама слала необхідні запити в інтернет (наприклад відсоротовувати з її відповіді запити гуглу чи куди ще на потрібні сайти, та підватнажувати результати тих запитів в якості контексту).

І для того всі технології вже є, треба тільки програміст середньої руки та правильні технічні завдання. Відкритих проєктів голосових помічників (наприклад для розумного дому) на тому ж гітхабі вистачає, і в інетеі є статті де люди навіть толком не програмісти і то до купи те все збирали.

Недавно читав як один програміст (з відомих інтузіастів) зробив автопілот на відеокартах, який обробляє купу відеокамер і іньшого контексту, і зараз вони трохи сруться з Ілоном Маском в колишньому твіттері, бо Ілон не зміг його викупити з потрохами..

Як що хочеться погратися для прикладу, то поставте собі Ollama, це інтерфейс для текстових нейросіток, потім завантажуючі різні готові моделі (зараз багато у відкритому доступі) зможете з ними поспілкуватися(наприклад через термінал) і стане зрозуміло як використовувати і наскільки воно розумне. Воно запрацює навіть без відеокарти, на процессорі, але ви задовбитесь дивитися як вам виходить відповить по одному слову в 1-2 секунди (з відеокартою в десятки разів швидше).

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139530Повідомлення 16 трав 2025, 12:08 
Не в мережі

У китайців з'явилася нова тема (їй півроку нема) по відеокартах.
Мене це дуже цікавить бо хоббі в мне бавитися з локальними нейросітками та ШІ.

Зараз в промислових датацентрах массова заміна старих присорювачів на нові, в основному це старі TESLA v100 з 16 та 32 гігами відеопам'яті, і як що за 32г там просять десь 500 баксів, то 16г можна увірвати за 100+ баксів, за ці ж гроші я рік тому купляв свою теслу р4 з 8гб. v100 це перша карта в лінійці тесл яка має тензорні ядра, яки своєю купкою працюють вдесятеро швидше ніж звичайні КУДА ядра (на цій же відеокарті).
Додаткові файли:
v100_2.jpg
v100_2.jpg [ 79.85 КБ | Переглядів: 1978 ]

Але є н'юанси, роз'ем у цих відеокарт v100 зовсім не PCIE, але хоч тема і нова, китайці вже налагодили випуск перехідників, але за повний комплет перехідної плати з радіаторм, корпусом і вентилятором просять шалені 200 баксів, тобто v100 на перехіднику плата в китаї = 300+ баксів(в зборі вігляда як звичайна відеокарта). Не мій варіант. На ОЛХ один кадр продає таку майже за 20 тисяч гривень.

Але доморощені китайські інтузіасти не сплять і вже почали робити компактніші плати з роз'ємами (без радіатора і без вентиляторів) за ~50 баксів, шо вже значно цікавіше. Бо з усіма доставками вийде баксів 200 + свій колхоз з охолодженням (думаю прикручу радіатор від якогось процессора + серверний вентилятор)
Додаткові файли:
100_100.jpg
100_100.jpg [ 81.63 КБ | Переглядів: 1979 ]

Ще на гітхабі я знайшов аж два проекти з такими платами, можна при бажанні замовити самому (у китайс'ких веробників плат), то буде ще дешевше, але сокет у відеокарти занадто спеціфічний, і коштує 10-15 баксів + доставка огородами з китайського таобао.

А ще в одного інузіаста з'явилася плата на 2 штуки тесла v100, де ця пара мє між собою зв'язок і теоритично може робити як одна, але то вже дорогий ізврат, для мене просто як цікавий факт.
А ще як цікавий факт, китайці беруть топові 4090, і переносять деталі на свою плати попутно розширючі оперативну пам'ять відеокарти до 48гб, таких офіційно не купиш, тому ціна на них дурна, але для тих у кого є гроші і хочуть топ, то альтернативи немає (як що не рахувати серверні рішення).

Думаю далі буде, бо TESLA v100 і перехідник я таки замовив(може бути маленьке фіаско, як що вона не захоче працювати всього на 1й чи 2х лініях PCIE мого мінікомп'ютера).

Чисто для справки, тим хто хоче мати КУДА ядра незадорого і не чурається серверних рішень, із карт ТЕСЛА можуть бути цікаві такі карти як P4(8gb, зараз користуюся, мало жре), М40(24Гб, трохи застаріла, але з таким об'ємом пам'яті дешевше нічого нема), P100(16gb), P40(24gb), і v100, далі вже йде Т4(16гб, дорога але крута і мало жре). Характеристики по усім ТЕСЛАм можете глянути на вікіпедії тут https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Tesla , там гарна табличка для порівняння.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139531Повідомлення 16 трав 2025, 19:00 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 431 Подякували 607
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи