Додаткові файли:
IMG_5078 (копия).jpg [ 67 КБ | Переглядів: 5578 ]
21 травня, в Україні вперше відбувся День Сонця – частина загальноєвропейської кампанії, яка спрямована на підвищення рівня обізнаності громадян щодо використання енергії Сонця в сучасних технологіях і повсякденному житті. Спеціальним гостем заходу став швейцарський „сонячний піонер” Луїс Палмер, який здійснив навколосвітні подорожі на сонячному таксі та електромобілях, а у вересні цього року планує продовжити перегони з новими учасниками. Стурбований глобальним потеплінням, війнами за пальне в різних регіонах світу, спустошенням енергетичних запасів він ще у 14 років розбив перший дизайн сонячного таксі.
Заклик Луїса досить простий: „Годі мріяти про життя – оживи свої мрії”. Здійснити мрію йому допомогли швейцарські студенти, які розробили триколісний, двомісний, зі швидкістю 90 км/год й на вигляд як «Ламборджині» автомобіль, живлення для якого дають сонячні панелі. Стартувавши у липні 2007 році зі Швейцарії на „сонячному” авто, за півтора року „мрійник” проїхав 54 тис. км. територією 38 країн.
З українською аудиторією Палмер поділився найяскравішими враженнями від подорожі. У Празі він зустрів клуб електромобілістів, який на той момент налічував трьох членів. На острові Балі йому вдалося попрацювати таксистом для міністрів, які зібралися на світовий саміт з протидії змінам клімату. У Новій Зеландії він побачив, що геотермальна енергія забезпечує 8% всього загального паливно-енергетичного балансу країни. Натомість сонячна Австралія є найбільшим експортером вугілля в світі (майже 600 тис. тон на день). Це вугілля спалюють переважно у Китаї, проте це не заважає Піднебесній бути найбільшим світовим виробником сонячних панелей. За спостереженнями Палмера, їх тут можна побачити чи не на кожному даху. Застосовувати сонячні панелі для приватного використання Луїс порадив і українцям: „Це може бути чудовим рішенням і заощадить багато грошей”.
Іншою кругосвітньої гонкою, яку здійснив винахідник, стала подорож на автомобілях з електродвигунами „Zero Emissions Race”. Минулого року Палмер та команди з Німеччини, Південної Кореї та Австралії за 80 днів здійснили ці перегони з нульовими викидами, які вже тоді отримали підтримку Програми ООН з охорони довкілля. Під час подорожі експедиція перетнула також і Україну, про яку в Луїса та команди залишились гарні враження. „Ми показали всьому світу, що енергія Сонця є нескінченною. 7 млрд. людей можуть мати такі авто”, – відкрив просту істину швейцарець. „Я показую людям, що ми можемо бути незалежними від викопного палива”, – зазначив він. Новий проект Палмера під назвою WAVE передбачає європейську гонку вже на 40 електроавто, яка має стартувати з вересня 2011 року.
UA-Energy.org поцікавився у Луїса Палмера, як він оцінює розвиток сонячної енергетики в Україні та що він може порадити, щоб популяризувати альтернативні джерела енергії. Він констатував: „Коли я подорожував Україною, я не бачив багато сонячних батарей. Для України завжди важко отримувати нові технології, але вона знаходиться у зручному географічному положенні для того, щоб отримувати сонячну енергію. Навіть взимку ви можете дуже добре використовувати сонячну енергетику. Я думаю, що на сьогодні в Україні ці технології ще не є доступними.