Поточний час: 17 черв 2025, 01:14

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 26 ]  На сторінку Пред.  1, 2
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Re: Сонячна станція для гаража СТО
#139544Повідомлення 23 трав 2025, 20:32 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 1 Подякували 22
Мій електротранспорт: Євровел, перероблено під ручку газа і 36В, двигун Panasonic NUA028
Насправді воно трохи не так працює.
Коли китайський інвертор працює від батареї, він через реле поєднує нуль на виході зі своїм заземленням. Тому якщо інвертор заземлений, то проблем не має бути. В мене фазочутливий газовий котел працює від заземленого інвертора без проблем.
Ось тут є типові схеми гібридних інверторів https://www.electronic.kyiv.ua/solar-in ... ce-manual/
Можете подивитись там цей нюанс.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139545Повідомлення 23 трав 2025, 22:11 
Не в мережі

Дякував (ла) 94 Подякували 40
Мій електротранспорт: Поки що тільки електровело, хоч і не один
Хочу електротранспорт: Рухаюсь далі - швидше, дальше, міцніше...
В мене на китайці вхід і вихід нуля з'єднані. На 3квт так було і зараз на 6,2 так само. Вже пару місяців так. Все працює.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139546Повідомлення 24 трав 2025, 16:27 
Не в мережі

Мій електротранспорт: Євровел, перероблено під ручку газа і 36В, двигун Panasonic NUA028
Karalex писав(ла):
В мене на китайці вхід і вихід нуля з'єднані. На 3квт так було і зараз на 6,2 так само. Вже пару місяців так. Все працює.

Та ясно, що працюватиме. Але там є нюанси і краще так не робити якщо є своє заземлення.

Перший нюанс. Тепер, якщо Ви ввімкнете режим SBU, і ваш інвертор заземлений, то він Вам під'єднає мережевий нуль до вашої локальної землі. Від цього почнеться переток струму від вашої землі до навантажень сусідів. І чим далі Ви від підстанції, тим він буде більший. А лічильники наші влаштовані так, що вони рахують енергію в оби боки по модулю. Тобто Ви в себе в хаті все вимкнете, а лічильник буде трохи мотати. Можете перевірити.

Другий нюанс. Якщо у Вас є фазочутливе обладнання, то Ви не зможете відключити нуль на вході інвертора під час грози. А це корисно для його здоров'я - на цей час повністю відкинути мережу від інвертора.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139547Повідомлення 24 трав 2025, 16:45 
Не в мережі

Дякував (ла) 432 Подякували 607
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
Лінійний нуль заземляється на вводі в будинок і називається повторне заземлення лінійного нуля. В будинку заземлення робиться для заземлення корпусів приладів для вашої безпеки. Вище Karl правильно писав, через вашу землю можуть протікати досить великі струми. Не плутайте робоче заземлення і захисне заземленя. Ніколи не приєднуйте ваше захисне будинкове заземлення до нуля. Коли на підстанції відгорить нуль, то через ваш щит можуть протікати сотні ампер і добре якщо згорить лише щит, а не будинок.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139548Повідомлення 25 трав 2025, 08:18 
Не в мережі

Leon29 писав(ла):
Ніколи не приєднуйте ваше захисне будинкове заземлення до нуля.

Річ у тім, що багато власників інверторів не знають, що саме це і робить інвертор в SBU режимі у випадку, коли вхідний і вихідний нулі об'єднані. Правда багато в кого інвертори і не заземлені. Типа - а де я візьму ту землю у хрущівці...

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139549Повідомлення 25 трав 2025, 17:22 
Не в мережі

В мене три фази на вводі - автоматично - нуль заземлений. Не буду я проводку в будинку міняти, щоб зробити так,як ви кажете. Колись, ще як будувався, там, де ми жили, відгорів був нуль на підстанції. Але там не було реле напруги. Не лякайте. :?
Все буде добре. :)
А режим СБУ в мене завжди ввімкнений і інвертор заземлений на землю, ту саму, що й на вводі.
В мене вже пару місяців на вході і виході інвертера лічильники стоять. Головне баланс в плюсі. Минулий місяць прийшов рахунок за світло - 289грн мені обленерго ще винне оказалось. Видно беруть ще авансові платежі. На приват24 приходить, я й не перевіряв.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139550Повідомлення 25 трав 2025, 19:56 
Не в мережі

В мене SBU теж з початку квітня ввімкнутий постійно. Від міської мережі зараз будинок повністю відключив і по фазі, і по нулю. Сонця зараз вистачає.
До речі, в мене теж 3 фази. Але нуль не заземлений. Це ще старі хазяї будинку так підключали мабуть років 20+ назад.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139554Повідомлення 25 трав 2025, 23:15 
Не в мережі

Дякував (ла) 432 Подякували 607
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
Karl писав(ла):
До речі, в мене теж 3 фази. Але нуль не заземлений. Це ще старі хазяї будинку так підключали мабуть років 20+ назад.
Навіть 50 років тому вимоги були однакові, трифазка повторне заземлення нуля. Або на опорі, або на вводі.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139557Повідомлення 26 трав 2025, 11:44 
Не в мережі

Leon29 писав(ла):
Karl писав(ла):
Навіть 50 років тому вимоги були однакові, трифазка повторне заземлення нуля. Або на опорі, або на вводі.

Та я ж не заперечую, що така вимога є. Я кажу, що в мене чомусь нема ні на стовпі, ні на вводі. Будете в Дніпрі - покажу :)
Поміряв тестером напругу між нулем та моєю землею в щитку. Зараз показує 450мВ. Зранку було 80мВ. Від мене через пару стовпів є сусід з СЕС на 30кВт. Мабуть це він задрав потенціал...

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139561Повідомлення 26 трав 2025, 13:29 
Не в мережі

Karl писав(ла):
Від міської мережі зараз будинок повністю відключив і по фазі, і по нулю. Сонця зараз вистачає.
.

В мене по двум фазам - індукція і духовка. Свій 6квт інвертор не рискнув все під'єднувати від біди подальше. Інвертор завжди з'єднаний з містом. Коли акума не хватає - перемикається на мережу, коли підзарядиться до 52в - знову на інвертор. В мене акум навіть 5квтгод не має, тому так. Особливо коли чайник та ще й бойлер на кухні одночасно зрідка запускається.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139562Повідомлення 26 трав 2025, 18:05 
Не в мережі

Karalex писав(ла):
Karl писав(ла):
Від міської мережі зараз будинок повністю відключив і по фазі, і по нулю. Сонця зараз вистачає.
.

В мене по двум фазам - індукція і духовка. Свій 6квт інвертор не рискнув все під'єднувати від біди подальше. Інвертор завжди з'єднаний з містом. Коли акума не хватає - перемикається на мережу, коли підзарядиться до 52в - знову на інвертор. В мене акум навіть 5квтгод не має, тому так. Особливо коли чайник та ще й бойлер на кухні одночасно зрідка запускається.

Ну 5кВтг це дійсно малувато. В мене десь 14кВтг, два інвертори по 4кВт. Навантаження розділене на дві фази, два бойлери ввімкнуті через сонячних вампірів, тому не перевантажують систему. Теоретично можливість перевантажити інвертори є, але дружина вже знає, що коли йдуть перші хвилини прання, то мікрохвильовку бажано не вмикати :)
Але якщо перевантаження й станеться, то нічого страшного не буде. В мене по виходах інверторів стоять Смарт ватметри Atorch. Вони збирають статистику, а також налаштовані на аварійне вимикання навантаження щоб сам інвертор в захист не падав.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 26 ]              На сторінку Пред.  1, 2

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 27

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group