Доброго дня шановні умільці!
Вже місяць як я захопився ідеєю електротранспорту, і в мене виникло бажання створити щось своє. Спочатку задумувався над створенням двомісного електрокара, але на це потрібні значні кошти, знання і матеріали, тому вирішив почати з чогось простішого!
Думки зійшлися на триколісному велотрайку з механічним приводом від ніг і допоміжним електричним для набору більшої швидкості(50-70км/год).
Тепер по суті:Бажані технічні характеристики:
Загальна максимальна маса <40-50кг
Маса без електроприводу і батерей ~10-16кг
Потужність двигуна в межах 1кВт
Бажаний ККД електромотора >90%
Крейсерна швидкість 40-50 км/год
Максимальна швидкість 50-70 км/год
Дальність ходу на одній батереї без педаль при швидкості 30-40 км/год - 25-35 км
Бажаний ККД електромотора >90%
Хочу акцентувати увагу на тому, що електромотор я хочу використовувати більше для підтримування високої швидкості й розгону, аніж для старту з нуля (проте на рахунок старту передбачити також). Принцип побудови трансмісії хочу зробити так як на цьому відео:
https://www.youtube.com/watch?v=Efr0LWInEEg Мотор-колесо я розглядати не хочу в принципі!
В задньому колесі планую поставити планетарну 8-швидкісну втулку від Shimano. На педалі дві зірки (діаметрами ~12см і ~20см). Для того щоб мотор працював і на розгін і на підтримку високої швидкості розглядаю варіант щоб на вісь мотора також поставити дві зірки малого і середнього розміру! Весь привід буде через ланцюг. Тормозна симтема: дискові гідравлічні або на тросиках гальма.
Так як з електротранспортом справи, поки що, не мав - то задаю всім умільцям наступні питання:
1) Який двигун краще брати АС(асинхронний) чи DC(який саме)? (Оцінювати за параметрами ККД, ціна, маса, додаткова електроніка)
2) Який контролер вибрати в залежності від двигуна? (Оцінювати за параметрами ККД, ціна, маса)
3) Які батереї кращі для цього транспортного засобу (Li-ion чи будь які інші літієві), враховуючи його конструкцію то температура експлуатації >0. (Оцінювати за параметрами ККД, ціна, маса, надійність, безпека)
4) Для наведених вище технічних параметрів якою повинна бути потужність батареї?
5) Напруга живлення 48/60/80 В?
Ну і звісно як вам така ідея і що ви про неї думаєте, ваші пропозиції і поради!