Поточний час: 08 трав 2026, 14:13

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 50 ]  На сторінку Пред.  1, 2, 3, 4
Автор Повідомлення
#135961Повідомлення 14 бер 2024, 08:08 
Власник електромобіля
Не в мережі

Дякував (ла) 49 Подякували 115
Мій електротранспорт: MG4
Хочу електротранспорт: Rimac Nevera
tesljar писав(ла):
Якомога стисло приведіть абзац чи підручник по цьому.

Вообще, конечно, по логике это ВЫ должны доказывать нам наличие высшего образования.... Ну да ладно, форум и так полумёртвый.

https://cner.ucoz.net/publ/drugie_stati ... /3-1-0-180

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#135963Повідомлення 14 бер 2024, 08:38 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 0 Подякували 32
GrayCat писав(ла):
tesljar писав(ла):
Якомога стисло приведіть абзац чи підручник по цьому.

Вообще, конечно, по логике это ВЫ должны доказывать нам наличие высшего образования....

1. По лозиці - я нікому нічого не повинен........доказувати. Я констатував те що тільки було в інеті.
2. Стосовно вищої освіти - є вислів: "на кожного мудреця достатньо простоти". Зустрічаються інженери з вищою освітою, які не можуть накласти хомута на водопровідну трубу. А ще був такий Перес Декуельяр - п,ятий генсек ООН який признався що з його кулінарних здібностей - він може почистити тільки банан.

Скажу простіше - наявність корки вищого закладу абсолютно нічого не вирішує.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#135995Повідомлення 17 бер 2024, 19:31 
Творець електромобіля, керівник відділення клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 580 Подякували 454
Мій електротранспорт: Fiat Panda пробег 60000км
Да подтверждаю. Знакомые программисты которые пользовались пол года год назад им и сейчас говорят что деграднул знатно. Если раньше он чуть-ли не сам писал а его направляли тех заданиями то сейчас порой несет пургу там где проблем раньше не возникало.

Лично мое мнение такое. Для создателей он остался хорошим.
Но что-бы стадо не развилось благодаря ему в неподконтрольную высокоразвитую цивилизацию с равным доступом к знаниям, правам и ресурсам решили краник подприкрутить. Закрыть полностью нельзя кто-то же должен оплачивать банкет. И нужно создавать иллюзию что оно нужно стаду и помогает. Посему идут в ход всякие психологические методики. Извинения и прочий бредогенератор.

Ну а поводыри теперь имеют хороший инструмент для присмотра за стадом. Который оно же и оплачивает.
Надежда по сути на конкурентов.
И на то что они сами еще не научились пользоваться преимуществами которые он им может дать.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#136308Повідомлення 18 квіт 2024, 21:43 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 298 Подякували 1100
Мій електротранспорт: >
Сьогодні запитав скільки треба електрики щоб нагрити 100 літрів води на 10 градусів, так той гугловський джеміні порахував 46 444 кДж ≈ 46,44 кВт·ч.... Думаю якась херня, по перше в очевидь дуже багато, а по друге я точно пам'ятаю що там коєфіцієнт такий що крім переносу зап'ятої циферки повинні вагомо відрізнятися. Пишу йому що він при перерахунку з джоулей в кВг накосячив, і він погоджується і перераховує вірно.

Тут або йому гайки підкручено так щоб він поменьше ресурсів витрачав (банальна економія) і він видає напівсиру відповідь (вигадуючи формули, що підозріло), або взагалі там якась змова і вони там процент тупизни вводять щоб народ не міг використовувати його для якихось серйозних речей....

Або може тут як наприклад в нейросітці по створеннб малюнків по опису, щоб гарно вийшло треба в додаткове поле ввести те чого малювати точно не треба, і щоб вийшло гарно туди треба посаписувати типу "уродство, розмито, невиразно......" Так може і тут треба зразу йому дописувати щоб перевіряв свої розрахунки пошагово згідно підручників..... , або попрохати щоб після підрахунку зразу робив перевірку завдання вказавши йому зіграти роль учителя перевіряючого задачку учня.... Коротше, питати його з урахуванням що воно таке лениве і брехливе, щоб зразу пресікати і те і друге. Погано що впливати на нього нічим, нема ні кнута ні пряника, мотиваційна составляюча відсутня.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140862Повідомлення 02 трав 2026, 13:38 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 298 Подякували 1100
Мій електротранспорт: >
Буквально на днях наші ШІ гіганти викотили маленькі безкоштовні ШІ моделі яки вражають комромісом розміру, розумності і швидкісті.

Наприклад модель Gemma-4-E4B від Гугла в квантизаціі 4біта (кастрирована з 16 до 4 біт) важить 5 гігабайт, і + до неї ще файлик на 1 гигабайт для того щоб вона могла бачити картинки і аудіо файли. Ітого всього 6+ гігабайт. Що вражає, це те що ця модель на моєму чотирьохядерному мініПК чисто на процессорі видае 4,7 токена в секунду (десь біля 3-4 слова), тоб то швидкість вже комфортна для читання без очикування. А на відеокарті воно шпарить 35 токенів у секунду.

Також вийшла схожа конкуруюча модель від китайців це Qwen3_5-9B, вона в тій же квантизаціі 4 біта важить 5.5 гігабайта, і теж з додатковим файликом може бачити картинки. Але вона повільніша раза у два-три, вже при старту на одному слабенькому процессорі некомфортно читати. Вона в технічному плані розумніша за гуглівську, але в суто текстовому плані гуглівська приємніше.

Ще є знахідка року, це думаюча мікромодель qwen2.5-0.5b це всього пів мільярда параметрів, вона в кватизації 5 біт важить всього 400 мегабайт. В такому розмірі я думав буде тупа і почне галюцинувати з першого питання, але був дуже здивований її розсудливістью і відсутності помилок на простих завданнях. Я їй задав задачку, - У Васі 10 яблук, 4 з'їв, 5 продав, 3 подарував, скільки залишилося. Він зразу порахував що витрачено 12, и відповідь мінус2, зразу мекнув що такого не може бути, потім подумав що це йому спеціально дали невирішальну задачку для перевірки як він себе поведе (розкусив мене), потім подумав що він міг невірно перевести з україньской на англійську (думає він англійською), знову перевів і впевнився що все робив правильно, та вирішив що раз -2 яблука бути не буває, то треба показати розрахунок і сказати що залишилось нуль. І це 10 токенів в секунду на процессорі N100 мого мініПК. Думаю цю модель можна запросто використовувати в якості командного агента(давати команди) , для якоїсь не складної автоматизації - простих завдань. Думаю вона і на телефонах буде літать.

Тепер як запускати. Як що чисто на процессорі, то качаємо останній реліз ллами звідси https://github.com/ggml-org/llama.cpp/releases/ . Обираєте там версію для операційної системи та на чому вона буде працювати (CPU для процессора, іньші для відеокарт). Далі розпаковуваєте на диск, запускаєте консоль (термінал чи повершел), заходите в розпаковану папку (наприклад команда "CD шлях") , і далі запускаєте наприклад командою "llama-server.exe -m models\Gemma-4-E4B-Uncensored-HauhauCS-Aggressive-Q4_K_P.gguf --mmproj models\mmproj-Gemma-4-E4B-Uncensored-HauhauCS-Aggressive-f16.gguf --host 127.0.0.1 --port 8080" , як видно зі строки запуску мої моделі я скачав у папку models, можете скачати саме їх (вже очищені від цензури), вони перевірено мною робочі (та шо з приставкою mmproj то для зору і аудіо, чисто для тексту можна і без неї запускати). Як що у вас відеокарта нвідія, то краще качайте CUDA збірки, там два архіва, в другому лежать файли які теж треба докинути в загальну папку. Як запустили то включаєте браузер і заходите по адресі http://127.0.0.1:8080 і насолоджуєтеся спілкуванням.

Де качать моделі ... просто вбийте в гугл назви файлів з віще приведеної командної строки, і вам воно одразу знайде. Як що в вас є жирніша відеокарта (по пам'яті), або ви нікуди не поспішаєте з відповідями, то можна качати і більш розумніші масивні моделі.
Ще трохи для затравки, є наприклад ще такий проєкт як Vane (Perplexica), його можна встановити і приконекти до свого локального ШІ (який ми встановили вище), ця збірка має в собі анонімний пошук в інтернеті. Вона бере ваше питання і відправляє його в ваш ШІ щоб він знайшов там тонкі місця які треба з'ясувати через пошук, і зформував необхідні пошукові запроси, потім воно анонімно шукає інфу по тим запросам, і потім з результатами пошуку передає ваш запит знову у ваш ШІ, який маючи на руках актуальну на сьогодні інформацію вам відповіда. Такий собі безлімітний аналог глибокого пошуку (для людей які цінують конфіденційність). Це не так швидко працює як ті що нам пропонують онлайн техногіганти, але приватність того коштує.

Як що в вас є питання по темі і шось не виходить, не соромтесь питати в ШІ поради (гугл джеміні, дипсік, чатжпт)... можна навіть просто кидати в них лог і питати що з цим робити, воно вам поясне оперативно і краще чим я. Вдалого вам освоєння локального ШІ.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 50 ]              На сторінку Пред.  1, 2, 3, 4

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 30

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group