Доброго всім часу!
З моменту останньої проточки якоря ДС3,6 на Таврії пройшло 4 місяці, та пройдено 1,5 тис. км, загальний пробіг 93тис.
І знов залускотіло на якорі, вже на іншому місті. Щітки ще живі.
Складається вражнння, що при експлуатації на колекторі поступово зароджується місце поганого контакту , яке електроерозією досить швидко виїдає до таких розмірів, що це стає помітним при рушанні, та на холостих на слух.
Фото не додаю, воно таке ж саме як і попереднє.
Цей раз я вирішив не знімати мотор, а прошліфувати на місці. Так як часу було обмаль, знімати мотор знову дуже не хотілося, вдодачу було 8 березня.
Технологія була така: зняв захисний кожух, подовжив куском товстого дроту перемичку до щітки, вивільнивши трохи простору, щоб дерев'яна коротка шкільна лінійка влазила і лягала на колектор.
На цю лінійку закріпив наждачку, запустив двигун на нійтралі, поклавши на педаль газу доску. Обороти були до 3 тис.
Лінійкою з наждачкою вдалося за декілька підходів по 5хв. міняючи наждячку зшліфувати пошодження.
І тут я увлEкся: вірішив зробити ще краще, підвищів ще обертів, шліфую, і як ЗАШКРЕБЕ, ЗАСВИСТИТЬ, - я відскочив, бігаю кругом машини, доску з педалі газу викинув, запалення вимкнув, руки трусяться. А Воно Ще по інеерції ЩКРЕБЕ.

.
Ну думаю розірвало якір, пора ставити Ліфомотор в Тавруху
Але заспокоївшись , вияснилось що розірвало тільки крильчатку вентиляттора, а двигун працює нормально, і мене від травми врятувала "кастрюлька з дирочками" яка "трохи підпухла"

.
Висновки:
1. На ДС3,6 з номінальними обертами 1400, а на практиці до 5000 , якщо що , то спочатку рве крильчатку, потім все інше.
2. Відшліфувати колектор не знімаючи мотора можливо, але небезпечно! Є ризик електротравми, травми механічного характеру, імовірного КЗ та виходу з ладу контролера.
Поки їздю без вентилятору, якір гріїться десь до 50 градусів, а зверху мотор ледь тееплий.
Шукаю крильчатку
https://electroavtosam.com.ua/forums/viewtopic.php?f=64&t=6012 Філософствую з приводу доцільності переходу на Ліфомотор, асинхроннік, інший ДС.
Реалії такі: якщо накриється ДС3,6, буду пхати переробллений ЕС10, бо це найдешевший хоч і ненайкращий наразі варіант.
Всім дякую що дочитали, прошу коментуйте.