Поточний час: 14 черв 2025, 05:23

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 76 ]  На сторінку 1, 2, 3, 4, 5, 6  Наступ.
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Чі працюватиме так?
#138565Повідомлення 18 груд 2024, 17:27 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 5 Подякували 23
Мій електротранспорт: електровелосипед
Вітаю панове!
От крутиться в мене в голові така мисля - ідея:
Якщо взяти низьковольтні сонячні панелі й поженити їх скажімо з 24-х вольовим APC Smart UPS ват на 700 або більше на виході. А до встроєної батареї підключіть через діодік для довшої роботи UPS-а зовнішню батарейку, яку заряджати від сонця, або прямо або через якусь модельну зарядку для стиковки напруг від сонця й на заряд батареї, ще й балансір в модельній зарядці вже є), щоб не напрягати зарядне UPS збільшеним током.
Це щоб мати стабільне ~ 220 вдень і трохи на ніч.
І щоб не купляти китайських пристроїв в одній коробці а щоб всі складові цеї системи легко змінювались, як щось вийде з ладу.
Колхоз канєшно , без навороченого дісплейчіка, але коли окрім панелей все інше є то чому б і не спробувать.
Єдине що мені не подобається це те що невеликої напруги і потужності панелі мають завелику ціну.
Тому ще питання - чі пробував хто розділити велику двосекційну сонячну панель на дві секції з вполовину меншою напругою? Електрично звісно.
Що скажете?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
 Заголовок повідомлення: Re: Чі працюватиме так?
#138571Повідомлення 19 груд 2024, 13:41 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 48 Подякували 50
Мій електротранспорт: транвай
Хочу електротранспорт: хоть бы шо нибудь для начала
Звісно краще окрема ніж все в купі алеж там багато нюансів.Зарядку від сонця краще шукати з mppt алгоритмом.Батарею шо вище напруга то краще на яку інвертор знайдете.А зарядку від мережи вже по факту треба підбирати бо з одного боку вона повинна бути доволі потужна шоб швидко заряджати бо хз як воно буде з відключеннями а з іншого батарею не дуже навантажувати бо ж не завжди одразу велику ємність по грошах можна потягнути, декому важко та й до того ж якщо заряджати від генератора то теж треба розуміти яка в нього потужність чи потягне він ту зарядку.Так от у тому що в "одній коробці" є функція регулювання зарядного струму й це маю вам сказати доволі зручно.Ну алеж кожному своє

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138572Повідомлення 19 груд 2024, 20:40 
Активіст форуму
Не в мережі

прагматик писав(ла):
Звісно краще окрема ніж все в купі алеж там багато нюансів.Зарядку від сонця краще шукати з mppt алгоритмом.Батарею шо вище напруга то краще на яку інвертор знайдете.А зарядку від мережи вже по факту треба підбирати бо з одного боку вона повинна бути доволі потужна шоб швидко заряджати бо хз як воно буде з відключеннями а з іншого батарею не дуже навантажувати бо ж не завжди одразу велику ємність по грошах можна потягнути, декому важко та й до того ж якщо заряджати від генератора то теж треба розуміти яка в нього потужність чи потягне він ту зарядку.Так от у тому що в "одній коробці" є функція регулювання зарядного струму й це маю вам сказати доволі зручно.Ну алеж кожному своє

Так, ваша правда, дякую.
Я вже бачю що робити все треба поступово по мірі того як буде куплятись ті чі інші компоненти для цієї задумки, а в якості інвертора сподіваюсь використати беушний UPS від APC на 24v. Бо подивившись ютуб канал "село і сварка" мені куплять китайську силову електроніку якось лячно. Подивлюсь ще відосіків як хто таке робив щоб більш менш орієнтуватись в цьому ділі.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138574Повідомлення 20 груд 2024, 10:02 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 294 Подякували 1077
Мій електротранспорт: >
Зі сторони електроніки неможливого немає.
Питання не зрозуміле бо нема техзавдання, а саме "що конкретно є на руках, що хочеться, і який кошторис".
Поки все це прискіпливо описано не буде, все пусті балачки, тема ні про шо.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138585Повідомлення 20 груд 2024, 23:57 
Власник електромобіля
Не в мережі

Дякував (ла) 41 Подякували 132
Мій електротранспорт: Chevrolet Volt
Пенсіонер писав(ла):
Вітаю панове!
От крутиться в мене в голові така мисля - ідея:
Якщо взяти низьковольтні сонячні панелі й поженити їх скажімо з 24-х вольовим APC Smart UPS ват на 700 або більше на виході. А до встроєної батареї підключіть через діодік для довшої роботи UPS-а зовнішню батарейку, яку заряджати від сонця, або прямо або через якусь модельну зарядку для стиковки напруг від сонця й на заряд батареї, ще й балансір в модельній зарядці вже є), щоб не напрягати зарядне UPS збільшеним током.
Це щоб мати стабільне ~ 220 вдень і трохи на ніч.
І щоб не купляти китайських пристроїв в одній коробці а щоб всі складові цеї системи легко змінювались, як щось вийде з ладу.
Колхоз канєшно , без навороченого дісплейчіка, але коли окрім панелей все інше є то чому б і не спробувать.
Єдине що мені не подобається це те що невеликої напруги і потужності панелі мають завелику ціну.
Тому ще питання - чі пробував хто розділити велику двосекційну сонячну панель на дві секції з вполовину меншою напругою? Електрично звісно.
Що скажете?

Якщо є бажання скласти щось модульне , то візьміть панель на 54 в, підключити інвертор 48 в і батарею теж на 48в. І буде у Вас автономна система. Бо розділити панель то не варіант.
З економічного погляду краще все-таки взяти гібридний інвертор.
3 квт 24 в , мппт з 30 в на Алі 7200 грн. В ньому і зарядка і інвертор і автоматика для комфортного використання

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138586Повідомлення 21 груд 2024, 01:06 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 48 Подякували 50
Мій електротранспорт: транвай
Хочу електротранспорт: хоть бы шо нибудь для начала
Егеж.А коли він награбнецця за ремонт ту саму суму грошей готуйте дешевше ніхто не береться їх відновлювати.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138589Повідомлення 21 груд 2024, 13:39 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 431 Подякували 607
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
Якщо чешуться руки і нема грошей, то наприклад такий дішман варіант
Додаткові файли:
Снимок1.JPG
Снимок1.JPG [ 69.69 КБ | Переглядів: 11261 ]

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138595Повідомлення 21 груд 2024, 19:41 
Творець електромобіля, керівник відділення клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 566 Подякували 453
Мій електротранспорт: Fiat Panda пробег 60000км
Тут еще собака порылась в Упсе.
Он разработан на недлительную работу.
Подбор компонентов и деталей на соотношение цена качество а не на кпд системы в целом.
Это что-то на подобии стартера для авто который не годится в качестве постоянного электродвигателя.
Греется. КПД низкое итд.

Так что поимеете геморрой с тем упсом. Как минимум нужно доработать систему охлаждения.
Собрать и охреневать че он так мало дает пофита и так много тепла.

Ах еще забыл. Если упс АПК то в нем бывают какие-то хитрожопые мозги.
Которые измеряют какие-то характеристики аккумулятора и не хотят работать с многими аккумуляторами.

Не мумите муму тут денег не скроить.
Или:
1. Берем лифер инвертор и панели
или
2. Сидим с повербанком заряжаем мобилочку и копим на первый вариант :D

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138596Повідомлення 21 груд 2024, 21:59 
Творець електромобіля, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 708 Подякували 304
Мій електротранспорт: е-Таврия
Ну не все так плохо с комповым упсом (особенно с древними APC 400-600) Судя по размерам его трансформатора, там мощи на чуть более 100Вт. Если поставить внешний 12В АКБ от 60Ач, то можно питать ноутбук с внешним монитором, ну и на роутер с лампочкой хватит, уже можно жить и работать без света, ну и зарядное помощнее. Топик стартер не уточнил, сколько он хочет мощности 220В.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138598Повідомлення 22 груд 2024, 07:48 
Не в мережі

yuri, підтверджую, в мене APC 400, зовнішній ліферний аккум, якщо брати десь біля 200Вт то плата упса і трансформатор гріється так шо рукою тримати не можна, думаю довготривало без вентилятора перегріється. В таких старих моделях гарно те що нема таймера обмежуючого роботу від аккумулятора, бо в мене ще Mustek PowerMust, так він з таймером, тому я його не використовую. А щоб APC 400 витягував і лічільник багато не мотав, прийшлося переобміркувати споживання - відмовитись від прожерливого застарівшего комп'ютера на користь сучасного малоспоживаючого, ось тут тема про це viewtopic.php?f=58&t=5958 .

Зараз із критичного самий прожерливий це холодильник, але інвертор до нього кусається по ціні, і я розумію що набагато ефективніше це мати холодильник з живленням від постійної напруги з вбудованим інвертором (такі є, і є компресори на 12,24,48в), але я зараз не готовий витрачатися на такі апгрейди.

Вважаю що все по максисуму треба переводити на постійну напругу тієї батареї що є, щоб не було зайвих перетворювачів. Дивився недавно ютуб де товариш жалівся що його потужний перетворювач (все в одному) жре 70Вт в холосту, і фактично з'їдає впусту все що нагенерять сонячні панелі в зимку.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138599Повідомлення 22 груд 2024, 09:06 
Не в мережі

Дякував (ла) 431 Подякували 607
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
-=TRO=- писав(ла):
Дивився недавно ютуб де товариш жалівся що його потужний перетворювач (все в одному) жре 70Вт в холосту, і фактично з'їдає впусту все що нагенерять сонячні панелі в зимку.
Є така біда. Я якось також дивився відео де чоловік розповідав як він по модному поставив потужний гібридний інвертор (якщо не помиляюсь десь близько 7кВт) і він офігів коли дізнався що в нього холостий хід 200Вт. За місяць це 144кВт. А при навантаженні мабуть значно більше. Тому не беріть не потрібний запас і ККД має значення.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138602Повідомлення 22 груд 2024, 12:30 
Не в мережі

Дякував (ла) 0 Подякували 2
Мій електротранспорт: эл вел
Доброго дня. Вставлю свои пять нет три копейки.Америку не открою , но может кому пригодится . Ноут я запитал от отдельного акума на 21 вольт пять литиионок последовательно в паралель сколько есть чем больше тем лучше у меня 34а. И подключаю вместо зарядного через соответсвующий разьем . Роутер запитать через понижайку или от отдельного источника на соответствующее напряжение. Освещение пара фонарей .И какой смысл упсом повышать напругу , чтобы потом зарядкой ноута ее опять понизить до 20 вольт. Бесплатно преобразователи не работают.А что мощное от упса работать не сможет не говоря о том что у на него на выходе , я про форму напряжения.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138603Повідомлення 22 груд 2024, 13:16 
Активіст форуму
Не в мережі

От дивіться, я зпиляв горіх над сараєм і маю тепер шиферну покрівлю відкриту сонцю десь 6х3м з ухилом приблизно 40° градусів на ппівдень. З приводу бюджету проблема єдина - грошей жалко.
Тому робитиму як робив завжди застосовуючи нестандартні рішення. Наприклад - маю зараз три електровєліка на беушних моторах BBS 01 бо це дешево і просто в збиранні і до того ж нема поблизу такого яру з якого би не виїхав сидячі в сідлі. І це за невеликі кошти.
Так от. Націлений на купівлю панелей невеликого розміру щоб монтувати їх самотужки, шукаю беушний за недорого Smart APC 1000xl й на додаток візьму якийсь недорогий контролер заряду від сонця.
Завдання бути повністю незалежним від міського електропостачання не стоїть.
Літом вдень можна буде брати енергію від сонця для побуту й зарядки батарей, ноччю освітлення, а окрім холодильника більших навантажень не планую.
Пролонгована розвага з невеликими витратами кароче. UPS тут тільки для холодільника.
(Зараз в роботі вінтажний APC 500 та зарядка Toolkit M7 для зарядки та переливання енергії по ліхтарям нічного освітлення з деякою кучкою літійових батарейок)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138604Повідомлення 22 груд 2024, 15:40 
Не в мережі

Дякував (ла) 1 Подякували 22
Мій електротранспорт: Євровел, перероблено під ручку газа і 36В, двигун Panasonic NUA028
Пенсіонер писав(ла):
Націлений на купівлю панелей невеликого розміру щоб монтувати їх самотужки,

Зараз панелі продаються фактично двох стандартів. Умовно кажучи це панелі на 400-450Вт вагою 20кг і панелі на 500-600Вт вагою 30кг. Всяка дрібнота типу на 50Вт має дурну ціну в перерахуванні вартості за Вт.
Ще на ринку є бу панелі на 250-300Вт. Але ціна за 1Вт там не набагато нижча, а важать вони теж під 20кг, бо це стара версія с меншим ККД.
До речі ціна на нові панелі зараз суттєво впала. Я купляв на початку вересня 400Вт панелі по 3650, а зараз в тому ж інтернет-магазині панелі також типу, тільки на 395Вт коштують 2550грн.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138606Повідомлення 22 груд 2024, 17:59 
Не в мережі

Пенсіонер писав(ла):
....Smart APC 1000xl ....UPS тут тільки для холодільника....
Холодильник на старті жре в 10 разів більше ніж в роботі (2+КВт), тому в мене є побоювання що такий вибір може то не витягнути.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 76 ]              На сторінку 1, 2, 3, 4, 5, 6  Наступ.

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 22

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group