Поточний час: 17 черв 2025, 17:55

Часовий пояс: UTC + 2 години

Правила форума

Продавець чи замовник повинен у першому пості чітко вказати тип послуги, ареал її надання, технічні характеристики, ціну (може опускатися для послуг).

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 40 ]  На сторінку Пред.  1, 2, 3
Автор Повідомлення
#138793Повідомлення 12 січ 2025, 10:09 
Не в мережі

Дякував (ла) 1155 Подякували 1156
-=TRO=- писав(ла):
Инженер писав(ла):
...Пока «светлые умы» нашего форума убеждали в бесперспективности гравитационного принципа хранения энергии весь остальной «недалёкий западный мир» уже много лет практически внедряет эту «утопию» в жизнь ;)
Ну по перше не "западний", системно будують поки шо на сході, де дешевші витрати на будівництво і обслуговування (роботягам можна платити копійки). По друге там в відео крім факта будівнитства відкритим текстом кажуть те саме що і світлі голови форума (що на сьогодні вартість накопичення енергії в літієвих аккумуляторах дешевша). Конкурувати з літієм воно зможе тільки коли літій сутьтево подорожчає(на шо вони і сподіваються). Що до будівнитства, в більшості випадків на рентабельність виходять за рахунок дотацій (а реально може ніколи не окупиться), і будують там де є велика суточна вилка по тарифу електрики (в рази), і дотягнути дешеву електрику нема можливості (ще меньш рентабельно ніж ті дотаційні гравіцапи), тоб то виключно в якості буферів.

Для нас саморобників арифметика проста, в тонні вантажу піднятого на 3 метри, енергії як в одному елементі 18650. Далі все стає очевидно для тих хто вміє рахувати. Щоб накопичити єнергії як у мого маленького майже непомітного бесперебійника - треба підняти три+ тонни в шахті ліфта багатоповерхівки, величезна різниця по кошторису очевидна.

Во первых , взятый в кавычки «западный» не подразумевает географию
Во вторых крайне редко этот «западный» мир тратит деньги «на ветер», что подразумевает не смотря на низкую эффективность (в соотношении затраты/отдача) перспективность этого направления.
В третьих исходные данные в теме были наличие шахты, что в сотни раз удешевляет проект.
А основное обсуждение в теме свелось всего лишь к тому, что мол нах нужно это всё, купите батареек и всё станет хорошо. Поэтому я и немного потролил «светлые умы», не подразумевая конечно их «несветлость»
Ну и ещё одно (что лично мне кажется самым привлекательным во всём этом) Данный накопитель не деградирует, не теряет ёмкость. Сколько он может запасти энергии сейчас, столько же и через что лет.
А человечество за тысячи лет столько накопало и нарыло, что это конструктивно думаю несколько облегчит воплощение в жизнь таких конструкций

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138795Повідомлення 12 січ 2025, 14:04 
Не в мережі

Дякував (ла) 1653 Подякували 329
Мій електротранспорт: а ти чого, пацан, інтєрєсуєшся?
Инженер писав(ла):
Пока «светлые умы» нашего форума убеждали в бесперспективности гравитационного принципа хранения энергии весь остальной «недалёкий западный мир» уже много лет практически внедряет эту «утопию» в жизнь ;)

Щось тільки на європейських енергетичних ресурсах не видно ознак "впровадження" :) Там де в цифрах можна подосліджувати по країнах генерацію і накопичення по типам. ;)
Инженер писав(ла):
Ну и ещё одно (что лично мне кажется самым привлекательным во всём этом) Данный накопитель не деградирует, не теряет ёмкость. Сколько он может запасти энергии сейчас, столько же и через что лет.

Номінально, чисто по кількості накопиченної/відданої енергії за раз так. Але з урахуванням мас, якими оперує система, кількості рухомих деталей - величезні сумніви, явно є строк експлуатації і він не дорівнює безкінечності. Та і "вартість входу" неспівставна, навіть якщо накопичувач на базі NMC літію змінити за цей час 5-10 разів.

Простий розрахунок, наприклад в ліфтову шахту 9-поверхівки поміщаємо шмат чогось 1.5х1.5х3м з густиною 3 і вагою 20т. Накопичена енергія буде 20000*9.8*30=58800000Дж /3600 = 1.633 кВтгод.
Це десь на рівні модуля електромобіля 2017 року вагою трохи більше 10кг.

Єдиний сценарій, за якого 20-тонний накопичувач виглядає не так утопічно у порівнянні з літієвим АКБ, це якщо розглядати систему не з точки зору енергії, а потужності. Яка буде віддана не за годину, а наприклад секунд за 30, а це вже 120 номіналів, тобто 196кВт.

Якщо вже на то пішло, то замість накопичувати електрику в механіку, щоб з неї знову добути електрику, яка знову буде перетворена в механіку :mrgreen:, краще використовувати напряму. Наприклад, є багатоповерхівки міст і водопостачання до них. В кожну квартиру можна поставити "ресівер" літрів на 100-200, який буде наповнюватися в період надлишку енергії. В період дефіциту енергії ця вода буде використовуватися, ще й частина енергії може рекуперуватися на очисних спорудах (наприклад у мене в селі стоїть міні ГЕС на очисних). А якщо ще ці 100-200л нагріти градусів з 20 до 80, то там така кількість енергії, що всі шахти відпочивають. :)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138796Повідомлення 12 січ 2025, 14:59 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 294 Подякували 1080
Мій електротранспорт: >
Dream Tractor писав(ла):
....А якщо ще ці 100-200л нагріти градусів з 20 до 80, то там така кількість енергії, що всі шахти відпочивають. :)

Прикрість у тому що досі немає доступного засобу отримати з того тепла електрику,
а з піднятої масси доволі просто і єфективно(але в малих масштабах не рентабельно).

А в домогосподарствах з електроопаленням так давно використовують двухконтурну систему з буферним баком який гріють лише по нічному тарифу, це стандартне рішення.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138797Повідомлення 12 січ 2025, 15:22 
Не в мережі

А і не треба з неї отримувати електрику, а використовувати напряму. :) Бо ще дійде до того, що тою електрикою потім будуть знову бойлер гріти. :mrgreen:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138800Повідомлення 12 січ 2025, 17:20 
Не в мережі

А можно ещё использовать энергию падающих отходов жизнедеятельности жителей многоэтажек-небоскребов…ну вы поняли о чём я… :lol:
Ну так а шо, кроме веса человека на верхние этажи ведь едет 1-2кг того, что всё равно упадёт вниз :lol:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138803Повідомлення 12 січ 2025, 23:06 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 22 Подякували 59
Хочу електротранспорт: Трайк с легкой кабинкой
Редуктор. канати, багатотонні вантажі, ліфт! Замовник вже забув про них, нам теж треба бо дурниці. Шахта в 100м може проходити і через декілька водоносних горизонтів які між собою не дуже спілкуються. Мені хочется щоб на 10, 20, 30, і т.д.90 метрах. Збираємо воду. Варіанти з кожного окремо або в спільний колектор-лоток. На дні турбіна-генератор або декілька, вода падає звисоти 10-90м колеса крутятся, генератор видає на гора чи на шахтний комбайн майже цілодобово майже безкоштовну енергію. Майже тому що якщо немає можливості дренажу то вода може втопити комбайна і її потрібно концентрувати і відкачувати ті 5 годин з затратами -5 центів за квт. Втім... Шахтарі цю ж воду кудись там дівали то й нехай продовжують.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138806Повідомлення 13 січ 2025, 10:21 
Не в мережі

Инженер писав(ла):
А можно ещё использовать энергию падающих отходов жизнедеятельности жителей многоэтажек-небоскребов…ну вы поняли о чём я… :lol:
Ну так а шо, кроме веса человека на верхние этажи ведь едет 1-2кг того, что всё равно упадёт вниз :lol:

Вислів "Гімно на вентилятор" у еру сучасних енерготехнологій набуває нових фарб. :lol: Патентуй! :idee:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138807Повідомлення 13 січ 2025, 11:23 
Не в мережі

Dream Tractor писав(ла):
набуває нових фарб

...ну тут только одна фарба...мож с оттенками... :lol:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#138808Повідомлення 13 січ 2025, 12:41 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 294 Подякували 1080
Мій електротранспорт: >
Можна ліфт допрацювати, коли нема напруги спускати вантажі тільки вниз, в ліфті поставить зарядку для гаджетів, поки він тебе спускає то заряджає телефон. Хочешь більше зарядити - побігай пішки на останній поверх.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#139095Повідомлення 04 бер 2025, 20:08 
Голова клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 6919 Подякували 2556
Мій електротранспорт: Tesla S
Хочу електротранспорт: е-панцирник
Системи накопичення енергії на основі перекачки води вже давно існують і експлуатуються. Називаються гідро-акумулюючи електростанції

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 40 ]              На сторінку Пред.  1, 2, 3

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 6

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group