Поточний час: 13 квіт 2026, 17:04

Часовий пояс: UTC + 2 години

Правила форума

Тільки проекти, у які вкладено гроші. Решту просимо публікувати у"Концепції та ідеї"

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 29 ]  На сторінку 1, 2  Наступ.
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Електромобіль ВАЗ 2106 "Зеленка"
#140753Повідомлення 07 квіт 2026, 13:32 
Не в мережі

Дякував (ла) 3 Подякували 5
Хочу електротранспорт: 2106 "Зеленка"
Доброго всім дня.
Давно планував,і тепер наважився до створення електромобіля.
За основу береться авто 2106,яке вже є в наявності і крім моєї родини не бачило інших власників з 1977 року(машині 49 років).
Тут кілька критеріїв вибору:
-донор вже в наявності,повністю чистий по документах та номеру кузова і агрегатів
-перша переробка на електроавто,з можливими помилками
-в бензиновому варіанті не економічне зовсім :ups:
-це не єдина машина

Основою переробки є мотор ДС 6.3,який буде працювати на 72-81 вольтах в залежності від % заряду
КПП 4-ступка залишається,без щеплення.
В такому варіанті оберти наближені до номінальних 1400,але бензиновий мотор працює на обертах 2000-3500,щоб наблизити швидкість авто до заводських параметрів виготовляю підвищуючий редуктор 2:1 ,піднімаючи максимальні оберти на первинному валу КПП до 2800.
Акумулятор-24 шт LiFePo4 MB31 314 Ah,приблизно 24 кВт з автоматичним підігрівом,для зимової експлуатації
Керується акумулятор релейною бмс на 25S,але в продажі ці елементи тільки кратно 4,тому буде на 24S :P

Тормозна система теж важлива,тож встановлю вакуумний насос на 12 вольт,автоматикою для насоса є зворотній клапан вольво з контактом,який активується при зниженні вакууму і розмикається при набиранні певного тиску.Додам мікро ресивер для депо вакуума

Контроллер Романтика 400А,електронна педаль 21213

Цікаві думки про цей проект
Маю питання по процедурі оформлення в МРЕО:
1 етап я подаю заяву на переобладнення в Головний Сервісний Центр МВС
2 звертаюсь в Київський Проектний інститут з моїми планами,отримую висновок на переобладнання
3 чи потрібно зараз показувати авто в мрео до переобладнання за отриманням Акту технічного огляду????,бо інформація з джерел різниться
4 в випробувальній лабораторії отримую сертифікат відповідності
5 перереестрація з новими номерами

Додаткові файли:
123.jpg
123.jpg [ 416.58 КБ | Переглядів: 541 ]
Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
 Заголовок повідомлення: Re: Електромобіль ВАЗ 2106 "Зеленка"
#140754Повідомлення 07 квіт 2026, 13:35 
Не в мережі

В моторі замінені підшипники,щітки,модернізована передня кришка,деякі роздуми по охолодженню
про це більш детально в відео

Додаткові файли:
Без имени.jpg
Без имени.jpg [ 317.53 КБ | Переглядів: 520 ]

Востаннє редагувалось Ilia_Mosk 07 квіт 2026, 14:45, редаговано 1 раз.
Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140755Повідомлення 07 квіт 2026, 13:48 
Не в мережі

БМС плануюпідключити по "своїй" схемі- силовий контактор(на 500 А) включається при вмиканні запалювання ключем на замку ,при цьому бмс не зможе відключати контактор,коли їй не сподобався вольтаж,а буде тільки вмикати червону лампу на приборній панелі,означає залишився резерв на 20-30 км ходу,це для безпеки на ходу щоб не вимкнулось авто.
також + та - батареї проходитимуть через розривний рубильник на 400А-(для можливості екстреного відключення) та запобіжники,тільки не вирішив номінал,думаю від 200А до 500А

БМС хочу встановити для балансування,та дуже зручного моніторингу напруги батареї,% зарядки,поточного току розряду

Додаткові файли:
1234.jpg
1234.jpg [ 195.73 КБ | Переглядів: 539 ]
12345.jpg
12345.jpg [ 142.83 КБ | Переглядів: 539 ]
12345678.jpg
12345678.jpg [ 105.09 КБ | Переглядів: 539 ]
123456.jpg
123456.jpg [ 288.37 КБ | Переглядів: 539 ]
Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140756Повідомлення 07 квіт 2026, 13:52 
Не в мережі

Контроллер Романтика на 400А,може року 2014-2018 випуску,розібрався з підключенням до ПК,завдяки схемах,які відправив розробник

Додаткові файли:
234.jpg
234.jpg [ 406.95 КБ | Переглядів: 537 ]
2345.jpg
2345.jpg [ 461.23 КБ | Переглядів: 537 ]
Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140757Повідомлення 07 квіт 2026, 13:58 
Не в мережі

Дякував (ла) 1225 Подякували 1234
Ну что ж, идём по традиционному алгоритму "отговаривания" участника от этой затеи :lol:
Наводящие вопросы:
- преследуемая цель (желательно развёрнуто)
- наличие средств,знаний и времени
- как долго изучаете электроавтосамостроение

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140758Повідомлення 07 квіт 2026, 14:00 
Не в мережі

Бортовій системі потрібно живлення на 12 вольт,тож перетворювани 80В до 13.5В будуть пералельно 2 перетворювачі по 30 А кожен

Для зарядки головного аккумулятора хочу застосувати 2 послідовних блока живлення з регулюванням напруги 5-50В, по 50А кожен(2,9 квт) разом вони можуть дати необхідні вольти для літійзалізофосфату (24S= 3.65*24=87,6 вольт) по 43,8 вольт на кожному
загальна потужність зарядки приблизно 5,5 квт

Додаткові файли:
345.jpg
345.jpg [ 457.23 КБ | Переглядів: 536 ]
3456.jpg
3456.jpg [ 358.1 КБ | Переглядів: 536 ]
Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140759Повідомлення 07 квіт 2026, 14:06 
Не в мережі

Инженер писав(ла):
Ну что ж, идём по традиционному алгоритму "отговаривания" участника от этой затеи :lol:
Наводящие вопросы:

Ціль-маю сонячну електростанцію,віповідно надлишок електрики,також всі в родині любимо цю машину,тож використовувати для переміщень по міступланується часто,також багато поїздок за місто,80км+ туди-назад
Знання маю,всі роботи виконую власноруч
Фнанси-без сильних обмежень,але не втрачаю глузд
Вивчаю цю тему десь рік

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140761Повідомлення 07 квіт 2026, 17:07 
Site Admin
Не в мережі

Дякував (ла) 423 Подякували 1177
Мій електротранспорт: Nissan Leaf
Первое, на что я бы обратил внимание - это предусмотреть защиту мотора от превышения оборотов.
2000-2500 об/мин. мотор держит (знатоки поправят, если что), а вот превышать 3000 не стоит - коллектор разлетится в щепки! Это еще и небезопасно для здоровья.
На практике это происходит, когда работает на приличной мощности, и вдруг пропадает нагрузка (нейтралку врубил, колесо на лед попало, или просто зависло в пространстве...).

Исходя из 2000-2500 и рассчитывать редуктор (или передачу КПП) под скорость 80 км/ч (хорошо, если).

Второе - 80 вольт мало, 120в хотя бы, это чтоб двигаться 80 км/ч иногда, и то, боюсь, не хватит мощности.

Третье - LiFePo4 наверное не самый лучший вариант для начинающего, желающего понаблюдать. Там горизонтальная разрядная характеристика сильно портит процесс наблюдения, а особенно расчет остатка энергии.

"Глупцы все, кто глупцами кажутся и половина тех, что не кажется". (Бальтасар Грасиан)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140762Повідомлення 07 квіт 2026, 17:36 
Не в мережі

Ilia_Mosk писав(ла):
Инженер писав(ла):
Наводящие вопросы:

Ціль-маю сонячну електростанцію,віповідно надлишок електрики,також всі в родині любимо цю машину,тож використовувати для переміщень по міступланується часто,також багато поїздок за місто,80км+ туди-назад
Знання маю,всі роботи виконую власноруч
Фнанси-без сильних обмежень,але не втрачаю глузд
Вивчаю цю тему десь рік

Если брать за отправную точку «всі в родині любимо цю машину», то Вы безусловно можете позволить себе отбросить все минусы (точнее Минусищи) в описанной Вами концепции, не взирая на то,что по выходу Вы получите совсем не практичную машину (точнее средство передвижения, имеющее мало общего с современным понятием этого выражения).

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140763Повідомлення 07 квіт 2026, 18:17 
Не в мережі

Тем более меня удивляет, что изучая (как Вы говорите) форум около года,
Вы остановились на такой схеме конверсии. Это уже даже не вчерашний день. ДПТ для конверсии умерли окончательно. Ну за исключением может фанатов именно этого типа движителя. Я сам был «ярый сторонник» сериесников. То ли по глупости, то ли… скорее по недопониманию…
Слава Богу до реализации этого дело не дошло…и как говорится аминь :D
Если Таврии и похожие по массе кузова эти моторы более менее таскают
(если это можно так назвать…да простят меня тавроводы :D ), то Ваш донор будет просто вяленько передвигаться, не более того.
Мне просто жаль ваших сил, времени …да и денег впрочем тоже…
Если бы мне был дорог тот или иной кузов (без оглядки на его…мм…недостатки), то я бы однозначно использовал бы уже опробованные агрегаты того же лифа. Возможно тесла комплектующие в ближайшее время получат распространение. Ну ассинхронник на крайний случай. Но ДС никогда…
Можно ещё много страниц писать и аргументировать, почему нет, но наверное не буду…
В любом случае автор вправе делать то, что считает нужным

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140764Повідомлення 07 квіт 2026, 18:50 
Не в мережі

Инженер писав(ла):
Тем более меня удивляет, что изучая (как Вы говорите) форум около года,
Вы остановились на такой схеме конверсии. Это уже даже не вчерашний день. ДПТ для конверсии умерли окончательно. Ну за исключением может фанатов именно этого типа движителя. Я сам был «ярый сторонник» сериесников. То ли по глупости, то ли… скорее по недопониманию…
Слава Богу до реализации этого дело не дошло…и как говорится аминь :D
Если Таврии и похожие по массе кузова эти моторы более менее таскают
(если это можно так назвать…да простят меня тавроводы :D ), то Ваш донор будет просто вяленько передвигаться, не более того.
Мне просто жаль ваших сил, времени …да и денег впрочем тоже…
Если бы мне был дорог тот или иной кузов (без оглядки на его…мм…недостатки), то я бы однозначно использовал бы уже опробованные агрегаты того же лифа. Возможно тесла комплектующие в ближайшее время получат распространение. Ну ассинхронник на крайний случай. Но ДС никогда…
Можно ещё много страниц писать и аргументировать, почему нет, но наверное не буду…
В любом случае автор вправе делать то, что считает нужным

Так я не відкидаю критику,навіть згоден з тим,що щітковий мотор "дно" електромобілебудування :D
не тільки цей форум став фундаментом мого вибору,а ще й відео де ентузіасти збирають подібні "брички"
-наприклад звук мотора,у ліфа ж оберти 3000 та вище,як розумію,у теслі теж саме,і порівняно з тихохідними тяговими моторами.не сподобався цей звук
-наберуся досвіду на "простенькому" проекті і наступний кузов модернізую більш сучасною начинкою
-купив комплект двигун+контроллер по нормальній ціні
-ДС 6.3 має обмотки з мідної жили 11х3.5 мм типу запас потужності
прагну до максимальної ефективності по розходу енергії без супер стартів
дякую що пояснюєте {!_!}

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140765Повідомлення 07 квіт 2026, 19:00 
Site Admin
Не в мережі

Дякував (ла) 423 Подякували 1177
Мій електротранспорт: Nissan Leaf
Полностью поддерживаю инженера. Еще помню, как лет 10 назад, в меня кидались тапками, и с пеной у рта пытались доказывали обратное... но время расставило все по местам.

Тут, как я понял, играют роль доступность, понятность и цена вопроса.

Я бы рассматривал это скорей как элемент творчества, а не экономию бензина. В противном случае - просто купите серийную, проверенную в народе... так дешевле, если вопрос в деньгах.

"Глупцы все, кто глупцами кажутся и половина тех, что не кажется". (Бальтасар Грасиан)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140767Повідомлення 07 квіт 2026, 19:36 
Не в мережі

ДядяВася писав(ла):
Полностью поддерживаю инженера. Еще помню, как лет 10 назад, в меня кидались тапками, и с пеной у рта пытались доказывали обратное... но время расставило все по местам.

Тут, как я понял, играют роль доступность, понятность и цена вопроса.

Я бы рассматривал это скорей как элемент творчества, а не экономию бензина. В противном случае - просто купите серийную, проверенную в народе... так дешевле, если вопрос в деньгах.

Между прочим , в числе «кидающих тапки» я тоже присутствовал. Кстати , кроме всего прочего авторитет и шарм Михалыча (к сожалению покойного) сыграл немаловажную роль в моих тогдашних взглядах :D
А так да, согласен, если это элемент творчества и путь к познанию, то базару нет :D …в смысле категорических возражений…

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140768Повідомлення 07 квіт 2026, 19:40 
Власник електромобіля
Не в мережі

Дякував (ла) 109 Подякували 49
Мій електротранспорт: USA AZEO, 2014/S
Хочу електротранспорт: теслу
Ваш проєкт запізнився як мінімум років на 10, не тратьте найдорожче час. Якщо авто любиме то залиште його в сім'ї в стоці тобіш ДВС. Шукайде іншого донора бажано передній привід, а краще купіть ЛІФА....

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140769Повідомлення 07 квіт 2026, 19:48 
Не в мережі

Если уж решение автора «окончательное и бесповоротное», то позволю себе совет - если остаётся коробка, оставляйте и сцепление. Без него будет жуткий дискомфорт, а часто и невозможность переключения (проверено)
Повышающий редуктор не стоит - сомневаюсь, что на прямой 4-й оно будет сносно ехать. Лучше уж замените кпп на 5-и ступ. Проверите, есть ли смысл в пятой вообще. Точно не помню, но на каких-то полонезах 5-я с другим передаточным, чем у вазов. Можно попробовать. Хотя там не особо длиннее

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 29 ]              На сторінку 1, 2  Наступ.

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 24

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group