Цікаві досліди. Є у дружини ноутбук, який при ввімкненні в розетку сильно іскрить. За 10 років десь десята частина вилки вже випарувалась. Ноді стріляє так, коли вмикаєш в розетку, що аж страшно стає. Думаю, дехто з вас таке спостерігав навіть на малопотужній зарядці від мобілки

тільки в меншій мірі. Одного разу при ввімкненні цього ноута "від ровера" інвертор мені не подякував, ну ви зрозуміли. Так, признаюсь чесно, я спалив власний 500-ватний інвертор від 85-ватної зарядки. Вирішив я заміряти, який же струм може виникнути миттєво при ввімкненні в мережу і трохи прифігів.
Лампочка світлодіодна 6Вт - 5,5А.
Зарядка 5В 3А "китайська" - 8А
Зарядка "швидка" QC - 22А
Блок живлення ноубука - 165(!!!)А.
Для уточнення додам, що такий струм виникає, якщо "попасти" в момент включення на вершину синусоїди.
Справедливості ради скажу, що тривалість такого імпульсу досить коротка, в районі ~50мкс, далі "струмовий хвіст" йде на спад, що обумовлено, мабуть, певною паразитною індуктивністю електролітичного конденсатора активним опором обкладок, але сам факт мене сильно здивував. Ніби й очевидно, але про цифри не знав).
Тому було прийнято рішення додати до виходу інвертора термістор, щоби обмежити стрибок струму ампер до сорока на старті. Таким чином появився захист від КЗ під час увімкнення або при КЗ при помірному навантаженні чи без нього. Спалити його коротким за 50 спроб не вдалось. А так, як я використав LowESR високовольтний конденсатор на виході для мінімізації втрат, це зіграло зі мною дещо злий жарт.