Поточний час: 01 бер 2026, 19:31

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 11 ] 
Автор Повідомлення
#140224Повідомлення 08 лист 2025, 16:08 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 83 Подякували 621
Вітаю, панове!
На кінець 25-го, початок 26-го року планую запустити в дрібносерійне виробництво перетворювач з 72(60,48)В у 220В, апроксимована синусоїда, тобто прямокут :) На етапі випробувань показав себе непогано, асинхронний вакуумний компресор, холодильник - працюють адекватно, всі решта прилади, яким форма сигналу без різниці - звісно, також. Якщо коротко, то:
- габарити 146*90*52
- потужність 500Вт номінал, 1500Вт піково
- напруга живлення 80-125% від номінальної
- охолодження активне (вентилятор), вмикається лише при нагріванні, до ~200Вт взагалі мовчить.
- захист від зниженої напруги, перегрівання, перевантаження
- вмикання вимикачем на передній панелі та/або подачею 15-100В на вхід керування (аналогічно "запалюванню" контролерів моторколіс), сумісний з моїми БМС або з будь якими іншими, або вимикання по загальній напрузі.

На даний момент чекаю маленьку тестову партію плат нової ревізії з виробництва, бо вирішив перейти з топології пуш-пул на повний міст, тому що ефективніше використання трансформатора. А поки що можете глянути 12-хвилинне відео. Ціна буде оголошена за приблизно два тижні після випробувань нової ревізії, та складатиме орієнтовно 35 американських грошей. На відео - прототип, де отвори робились по мірі необхідності :)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140229Повідомлення 09 лист 2025, 12:53 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 298 Подякували 1095
Мій електротранспорт: >
Цікавить саме робота з холодильником (на яку потужність тестувалося та як довго), бо там пусковий зазвичай майже в 10 разів більше (китайські перетворювачі або вилітають у захист, або можуть здохнуть після кількох запусків). Також кажуть що сама форма несинусоідального струму може бути причиною нестабільного запуску (наприклад коли не було паузи між вимкненням і вмиканням коли тиск фреону не встиг вирівнятися і своїм тиском занадто впирається). Я чисто з за цього досі не живлю холодильник від апроксімованого інвертора на 48в(хоча разовий експерімент показав що холодильник запускається.) Думаю що і ККД компрессора повинен відрізнятися від не сінуса (було б непогано порівняти потужність споживання від розетки і від батареї).

Ще цікаво чому не стали робити зразу сінусний? Такі б точно народ для холодильників та котлів брав, навіть як що цінник був би дорожчим.

А так то взагалі вийшов гарний продукт, навіть по попередньому ціннику в порівнянні с китайськими, бо китайські ватти на перетворювачах то така лотерея, потужність завищується в рази (в деяких навіть вище 5 разів), за гарантовану потужність треба гарно переплачувать. А тут точно знаєш на шо розраховувать.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140230Повідомлення 09 лист 2025, 23:56 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 8 Подякували 40
-=TRO=- писав(ла):
Ще цікаво чому не стали робити зразу сінусний? Такі б точно народ для холодильників та котлів брав, навіть як що цінник був би дорожчим.

Теж цікаво, чому не синусний. Із того, що заявлено, синусний виходить без будь-яких додаткових витрат, окрім прошивки мікроконтроллера, звісно, а вищий цінник хіба що на додаткову вартість піде. До того ж плавний старт, обмеження по струму в реалтаймі ніколи б не були зайвими...

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140246Повідомлення 12 лист 2025, 12:23 
Не в мережі

-=TRO=- писав(ла):
Цікавить саме робота з холодильником

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140258Повідомлення 13 лист 2025, 11:53 
Не в мережі

Процес намотки трансформатора

Додаткові файли:
20251112_180300.jpg
20251112_180300.jpg [ 348.45 КБ | Переглядів: 4521 ]

Додаткові файли:
20251112_173938.jpg
20251112_173938.jpg [ 218.3 КБ | Переглядів: 4521 ]

Додаткові файли:
20251112_180204.jpg
20251112_180204.jpg [ 276.92 КБ | Переглядів: 4521 ]

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140259Повідомлення 13 лист 2025, 12:04 
Не в мережі

Тестую нову ревізію плати.
Температурний тест. Навантаження 550Вт (міні-чайник). Закип'ятив ним півлітри води без вентилятора.
Первинну топологію було замінено з push-pull (2 ключі і відвід від центру обмотки) на full bridge (повноцінна обмотка і 4 ключі). Показало кращу ефективність як трансформатора (очікувано), так і нагрів первинних ключів - його навіть не видно.
Теплограма роблена під час навантаження. Як видно, найгарячішим місцем виявились діоди :)
треба ще й синхронне випрямлення йому! :D

Додаткові файли:
1.jpg
1.jpg [ 87.66 КБ | Переглядів: 4517 ]

Додаткові файли:
2.jpg
2.jpg [ 73.46 КБ | Переглядів: 4517 ]

тим часом запобіжник на 10А :lol:
Додаткові файли:
3.jpg
3.jpg [ 52.87 КБ | Переглядів: 4515 ]

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140304Повідомлення 01 груд 2025, 18:25 
Голова клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 6993 Подякували 2599
Мій електротранспорт: Tesla S
Хочу електротранспорт: е-панцирник
Поміряйте температуру компресора холодильника від мережі і від прямокутного струму.
В моєму на ощуп різниця була градусів 30.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140530Повідомлення 26 лют 2026, 13:49 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 298 Подякували 1095
Мій електротранспорт: >
Передивися осцилограмми на відео про те як воно підтримує вихідну напругу, і хочу спитати чому було вирішено зробити саме так?

В більшості інветорів підтримується постійна вісока напруга, і модулятор модіфікованої синусоіди с постійною скважністью, по такій схемі амплітуда і форма на виході завжди однакові незалежно від зміни вхідної напруги.

А у вас середньоквадратичне значення підтримується за рахунок зміни скважності модулятора "синусоїди", тому шо амплітудна напруга у вас жорстко пропорційна до вхідної. Для активного навантаження (лампочки, тени, паяльники), або двигунів то не дуже важливо, а от для електронного навантаження де в схемі споживача є діодний міст з конденсатором це погано, бо на тому конденсаторі буде напруга скакати як і на вході в перетворювач (бо після випрямителя напруга дорівнює амплитудному значенню а не середньоквадратичному).

Я взагалі то збираюся поставити такий перетворювач собі на компютер і освітлення, і мені не дуже подобається що витягувати ті 30 процентів зміни напруги прийдеться моїм блокам живлення і драйверам лампочок, і я не впевнений що ця моя споживаюча кітайчатина добре то відпрацює.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140532Повідомлення 26 лют 2026, 20:14 
Не в мережі

Дякував (ла) 445 Подякували 633
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
Там де є обмотки, трансформатори, двигуни, компресори, насоси і так далі, апроксимована синусоїда їм не бажана, або взагалі шкідлива. Щось буде працювати, а щось згорить. Кожний варіант індивідуальний. Без досвідченого тестування конкретного інвертора до конкретного приладу, в сліпу краще не підключати. Наприклад сусід підключив котел до інвертора з апроксимованою синусоїдою, він попрацював деякий час і плата накрилась. Згорів трансформатор від квадратного синуса. Хотів нову плату купувати, а вона б/в 13000грн. Я свій котел пробував колись підключати до комп'ютерного ДБЖ, працював, але насос дивно гудів.
Кожна апроксимована синусоїда різна і кожний прилад її по різному сприймає. Хтось може протестувати при першому включенні, замірявши наприклад температуру, струм, навантаження, роботу, характеристики і т.д, а хтось ні. Більшість думаю що ні. На сьогодні люди вмикають що попало і куди попало, спалюючи купу техніки.
До форми синусоїди байдужі лише імпульсні блоки живлення і резистивні нагрівальні прилади, може ще щось.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140533Повідомлення 26 лют 2026, 22:30 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 8 Подякували 40
Вітаю всіх!
Є питання до всіх причетних - чи є сенс заморочуватись з виготовленням подібного інвертора, але з чистим сінусом, софтстартом, обмеженням по максимальному струму в реалтаймі, стабілізацією вихідної напруги, можливістю її регулювання, з регулюванням частоти (це для збоченців, у якому діапазоні?), з адаптивним охолодженням, потужністю до кіловата, може й до двох, в залежності від вхідної напруги. Справа в тому, що прошивка вже є і працює як треба, а мотивації зібрати все це до купи поки що немає. От шо з цим робити? :)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140534Повідомлення 27 лют 2026, 00:01 
Не в мережі

Дякував (ла) 445 Подякували 633
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
zilk писав(ла):
Вітаю всіх!
Є питання до всіх причетних - чи є сенс заморочуватись з виготовленням подібного інвертора, але з чистим сінусом, софтстартом, обмеженням по максимальному струму в реалтаймі, стабілізацією вихідної напруги, можливістю її регулювання, з регулюванням частоти (це для збоченців, у якому діапазоні?), з адаптивним охолодженням, потужністю до кіловата, може й до двох, в залежності від вхідної напруги. Справа в тому, що прошивка вже є і працює як треба, а мотивації зібрати все це до купи поки що немає. От шо з цим робити? :)
Взагалі то це тема для обговорення інвертора автора. Але стосовно вашого запитання моя особиста думка що нема сенсу. Велика конкуренція на ринку, завалено китайчатиною. Хіба що якщо ваш буде дуже хороший, дуже надійний і дуже доступний. Тоді рекламна акція і буде попит. Інакше піде пару штук і все.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 11 ]             

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 6

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення