Поточний час: 13 квіт 2026, 17:18

Часовий пояс: UTC + 2 години

Правила форума

Тільки проекти, у які вкладено гроші. Решту просимо публікувати у"Концепції та ідеї"

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 29 ]  На сторінку Пред.  1, 2
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Re: Електромобіль ВАЗ 2106 "Зеленка"
#140771Повідомлення 07 квіт 2026, 20:36 
Не в мережі

Дякував (ла) 3 Подякували 5
Хочу електротранспорт: 2106 "Зеленка"
Инженер писав(ла):
Если уж решение автора «окончательное и бесповоротное», то позволю себе совет - если остаётся коробка, оставляйте и сцепление. Без него будет жуткий дискомфорт, а часто и невозможность переключения (проверено)
Повышающий редуктор не стоит - сомневаюсь, что на прямой 4-й оно будет сносно ехать. Лучше уж замените кпп на 5-и ступ. Проверите, есть ли смысл в пятой вообще. Точно не помню, но на каких-то полонезах 5-я с другим передаточным, чем у вазов. Можно попробовать. Хотя там не особо длиннее

за такими порадами я сюди і звернувся
щеплення скоріш за все залишу,і редуктор також

і чи правильно розумію,при номінальних характеристиках мотора 75 вольт,100А і якщо дати «газ в пол»,виникне навантаження і буде більше 100 ампер,до 200-400?
а вольтаж батареї піднімають для збільшення обертів та зниження струму(наприклад до 180-250А в описаній ситуації)?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140772Повідомлення 07 квіт 2026, 21:28 
Творець електромобіля, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 750 Подякували 333
Мій електротранспорт: е-Таврия
Да, правильно. А зачем механический редуктор 2 к 1, если можно было перекоммутировать катушки обмотки возбуждения из 1+1+1+1 в 2+2, тем более, что двигатель разбирали до основания?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140773Повідомлення 07 квіт 2026, 21:47 
Не в мережі

Дякував (ла) 914 Подякували 729
Мій електротранспорт: Citroen C-zero
Помнится давно было несколько проектов заднеприводных Жигулей на ДПТ, на одном из них в Харькове году в 2010м нас с Юрой Логвиным катал парень, который её конвертировал. Впечатление даже для тех лет было плохое, ездило оно совсем медленно, ещё и было слышно всё то, что раньше бензиновый мотор заглушал. В общем не таких маньяков как мы эта поездка могла бы на долго от электропривода отпугнуть 8O
Уже не вспомню в чём там была основная проблема, главное кажется что было относительно низкое напряжение и соответственно максимальные обороты двигателя, хотя и динамика разгона тоже была слабая :?
В общем я не вижу не одной причины строить сегодня электромобиль для езды по дорогам общего пользования на таком двигателе - его выгоды не перевешивают недостатки. Не обсуждаю вопрос выбора донора для переделки, можно иметь тёплые чувства практически к любому автомобилю, это дело личное, но те-же Жигули и даже (прости господи) Волгу можно заставить неплохо ехать, и с асинхронником от Вячеслава, и тем более с мотором от Лифа. Причем и сцепление в данном случае не нужно, и передач хватило бы одной, максимум двух и никаких щёток!
Я бы, если бы стоял вопрос строить Жигули, предпочёл заморочиться, и впихнуть агрегат от Лифа или Теслы вместо заднего моста, попутно переделав подвеску на независимую. Иначе это всё выглядит не интересно, да и вся эта связка с карданом, задним мостом и тягой Панара нормально не работает :nein:
Но какой бы путь вы не выбрали, хочу пожелать удачи, будем с интересом наблюдать и по мере возможности помогать хотя бы советом!

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140784Повідомлення 10 квіт 2026, 17:35 
Не в мережі

Дякував (ла) 159 Подякували 690
Мій електротранспорт: Ел-Пежо 205 - 30000км ........ ..... Ел-FAW 6371 - 70000км
Підтримую попередю критику, я як і багато форумчан відмовився від самоделок і перейшов на серійні авто...
З свого досвіду:
1. ДС витримуе напругу і 125в і 165в,струм при бюджетній їзді 30-100А....
2. Можливо робити без щеплення(теж з власної парактики Пежо 205)
3. Ніяких редукторів(мультіплікаторів), тільки коробка, ДС без проблем крутиться до 2500об.
4. Гальма з насоса на вакум(без ресіверів ФАВ так працював чудово).
5. ЗУ Бенінг чудово працюе як понижайка на 14,4в(у нього самий малий ХХ біля 12Вт)
6. Зарядка ВВБ теж робив з трех Бенінгів - 165в
7. На Пежо (125в пятіступка) та на ФАВі (165в без коробки) ізгоем на дорозі себе не відчував, швидкість була до 80км/г
8. І саме важливе - що при виході з ладу контролера - допомоги форумчан не буде (а ні Романтік, і не Гріша К. вже ними не займаються...)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140785Повідомлення 10 квіт 2026, 18:37 
Не в мережі

Дякував (ла) 1225 Подякували 1234
ізгоем на дорозі себе не відчував, швидкість була до 80км/г
…та ладно :D , серьёзно?!
Ну ладно для города этой максималки достаточно , но для трассы…
Это ж каждый самосвал сзади сигналить будет и материть…
Хотя если приклеить букву «Н», то матюков будет меньше :lol:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140786Повідомлення 10 квіт 2026, 21:03 
Не в мережі

А сколько в Днепре эектросамоделок ездит на ДСах?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140787Повідомлення 10 квіт 2026, 21:15 
Не в мережі

yuri писав(ла):
А сколько в Днепре эектросамоделок ездит на ДСах?

У Лёши по моему ещё одна или две Таврии ездят (точнее доезжают :D , пока он их на ассинхронники не перевёл) и Сан Саныч ещё. Больше не помню

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140788Повідомлення 10 квіт 2026, 21:27 
Не в мережі

А Алекс Днепр? А сколько еще переделанных Лешей? Все равно больше всех в Украине.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140791Повідомлення 11 квіт 2026, 02:02 
Не в мережі

Дякував (ла) 190 Подякували 670
Хочу електротранспорт: Tesla Model3
Взагалі я переробив повністю, або приймав участь у конверсії 5 Славут, 4 пікапи, 4 Таврії. Більшість була на ДС-ках. 5 машин працювало у моїй компанії доставки, декілька машин зроблено на замовлення. Маю великий досвід експлуатації і обслуговування машин на ДС-ках.ДС-ка це анахронізм! Ми їх використовували тільки з бідності. Мотори по ціні брухту, контролери прості, надійні, доступні. Інші типи приводів були нам не по кишені, або взагалі недоступні, а наша мета була створити найдешевший повноцінний електромобіль. Частково ми досягли цієї мети, дохід перекривав витрати у кілька разів, але зручність експлуатації виявилася дуже низькою. Я особисто працював кур'єром на своїх машинах кілька місяців. Основні недоліки: Колектор - його потрібно проточувати кожні 10 т км. Процедура не дуже приємна. Потрібно зняти двигун, розібрати, вилучити якір, віддати на проточку, вручну продорожити ламелі, відбалансувати якір, зібрати мотор, встановити в автомобіль. Зараз ця процедура у нас займає одну добу, але на початку це були тижні. Потрібно знайти фахових токарів , яких залишилося дуже мало , фахових балансувальників. Підібрати якісні підшипники, якщо мотор перекомутований . Другий момент: ДС-ка мая дуже високий(надлишковий) стартовий момент. Дуже нервова на старті, але після 30...40
км/год помирає, прискорення зменшується до не комфортних значень. Налаштуваннями контролера це можна нівелювати, але не позбутися назавжди, така природна особливість серієсного мотора. Для якогось псевдо драг рейсингу мабуть добре, але у реальній експлуатації це дратує, і не надає реальної переваги на міських вулицях. Потребує витрати електроенергії на 10-15 відсотків вище ніж інші типи приводів. Сам мотор не герметичний, потребує охолодження повітрям внутрішніх компонентів. Це значно зменшує теоретичний ресурс.
На даний момент ми проводимо поступову міграцію на асинхронний привід нашого парку машин Вже переобладнано дві машини, і результати приголомшують! Я маю можливість у реальному часі порівняти два типи приводу. Зручність керування тягою нагадує сучасніші електрокари, на яких я мав можливість поїздити. Динаміка, звісно, не як у Тесли, але дозволяє почуватися впевнено у міському трафіку. Витрати електроенергії зменшилися на 10-15%, рекуперація у 90% випадків замінює фрикційні (класичні)і гальма.
Звісно, на Ліф -компонентах(мотор,інвертор, PDM, батарея) Таврія або ВАЗ буде їхати ще краще, але таку конфігурацію неможливо легалізувати, отже для комерційної експлуатації (у нашому випадку) це не підходить(всі наші переобладнані автівки мають техогляд і страховку).
Моя порада топікстартеру: Не повторюйте мій шлях! Я( і велика кількість моїх колег- одноклубників) його вже пройшов його за Вас! Існує багато інших, перспективних сучасних технологій. Це буде дорожче ніж ДС-ка, але воно того вартує, повірте мені. Особисте задоволення і захоплення оточуючих Вам гарантоване. Запевняю що наша спільнота надасть Вам допомогу. Хто порадою, а хто , можливо і реальними діями. У нас дуже дружня і згуртована спільнота. І ми всі будемо раді прийняти Вас до себе.
P.S. Вибачаюся за таку розгорнуту відповідь. Пропоную адміністрації клубу розглянути варіант блогу спільноти по типу DriverTop.ua.

ЗАЗ 1103 "Slavuta AC Electric"
ГАЗ 24 "Волга електро"
А091 "Богдан електро"
ХТЗ Е25 "Едісон"
VW T5 "Combi drive"
"Synchronous"
Volvo 740 GL EDSLab
КМЗ "Дніпро електро Bonneville"
Dong Feng EDSLab
ЗАЗ 11055 "Tavria electro smart pickup"
ЗАЗ 1102 "Tavria electro smart coupe"

https://driver.top/user/68227/

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140792Повідомлення 11 квіт 2026, 02:52 
Не в мережі

Ilia_Mosk писав(ла):
БМС плануюпідключити по "своїй" схемі- силовий контактор(на 500 А) включається при вмиканні запалювання ключем на замку ,при цьому бмс не зможе відключати контактор,коли їй не сподобався вольтаж,а буде тільки вмикати червону лампу на приборній панелі,означає залишився резерв на 20-30 км ходу,це для безпеки на ходу щоб не вимкнулось авто.
також + та - батареї проходитимуть через розривний рубильник на 400А-(для можливості екстреного відключення) та запобіжники,тільки не вирішив номінал,думаю від 200А до 500А

БМС хочу встановити для балансування,та дуже зручного моніторингу напруги батареї,% зарядки,поточного току розряду

Вибір БМС підтримую. Але замість червоної лампи, треба підключити реле interlock, яке блокує роботу контролера. Тобто воно не розриває силовий контактор під навантаженням, а виключає роботу контролера. Критичний рівень заряду Ви зможете побачити на дисплеї БМС, без усіляких червоних ламп, та оцінювати залишкову дистанцію. Але якщо за кермом буде людина, яка не шаре у Ваших лампах, таке вірогідно може трапитися, вона просто вб'є батарею. Повірте, виклик евакуатора, або кума з тросом, значно дешевше зіпсованої батареї або згорілого авто.
Щодо рубильника. Якщо буде контролер для колекторного мотора, то існує вірогідність( невелика, але випадки траплялися) подачі всієї напруги батареї на мотор, при пробитті силових ключів. В такому випадку аварійний розрив має сенс. Але 3-ф рубильник для цього не зовсім підходить. Він здатен ефективно розривати дугу на змінному струмі при невеликих навантаженнях. Його необхідно включати по схемі послідовно всі три полюси. Прибор досить громіздкий. Треба розташовувати його безпосередньо біля водія, або в іншому місці з дистанційним приводом. Я категорично проти присутності батарейного потенціалу в салоні, або на будь-якийх органах керування.Мені більше подобається "Ричаг Міхалича" з дистанційним приводом(трос, тяга).
У випадку використання трифазної системи, цей вузол взагалі не потрібен. Достатньо запобіжника відповідного номіналу.
Додатковий редуктор - зайве. Залишайте зчеплення. В процесі тестової експлуатації Ви зрозумієте яка передача для Вас комфортна. Після цього знімаєте КПП, викидаєте(або сточуєте) зайві, непотрібні передачі, заливаєте правильне мастило і вперед. Я , зазвичай обираю найбільш комфортну передачу, на якій можу рушати і рухатися з крейсерською швидкістю, залишаю одну вниз і одну вгору, для особливих режимів руху , типу понижена/повишена.
Для прикладу, на своїх машинах я визначив що друга передача дозволяє мені впевнено рушати і розганятися до 80 км/год. Відповідно я залишив 1,2 і 3 передачу. Задня передача демонтована, так як я можу реверсувати мотор, вилучена 5 передача(непотрібна, вигідно продана), 4 сточили зуби, щоб не робила опору в мастилі. Доречі мастило теж змінили. Штатне мастило працює при підвищеній температурі від ДВЗ, на електромобілі не розігрівається до потрібної в'язкості. Тому заливаємо спецмастило для редукторів електрокарів. Ефект відчутний.

ГАЗ 24 "Волга електро"
А091 "Богдан електро"
ХТЗ Е25 "Едісон"
VW T5 "Combi drive"
"Synchronous"
Volvo 740 GL EDSLab
Dong Feng EDSLab

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140794Повідомлення 11 квіт 2026, 05:05 
Не в мережі

ДядяВася писав(ла):
Первое, на что я бы обратил внимание - это предусмотреть защиту мотора от превышения оборотов.
2000-2500 об/мин. мотор еще держит (знатоки поправят, если что), а вот превышение 3000 - коллектор разлетится в щепки! Это еще и небезопасно для здоровья.
На практике это происходит, когда работает на приличной мощности, и вдруг пропадает нагрузка (нейтралку врубил, колесо на лед попало, или просто зависло в пространстве...).

Исходя из 2000-2500 и рассчитывать редуктор (или передачу КПП) под скорость 80 км/ч (хорошо, если).

Второе - 80 вольт мало, 120в хотя бы, это чтоб двигаться 80 км/ч иногда, и то, боюсь, не хватит мощности.

Третье - LiFePo4 наверное не самый лучший вариант для начинающего, желающего понаблюдать. Там горизонтальная разрядная характеристика сильно портит процесс наблюдения, а особенно расчет остатка энергии.

Захист від перевищення обертів не потрібен. Крутили ДС на 24s з вижатим зчепленням, хвилин 10. Ніx..a не трапилося. Самі очкували, начиталися форумів. Проте нові щітки притерлися дуже швидко )) Сам в шоці був.

Батарею я би взяв 3 модулі VW ID 8s3p 240 Ah NMC.
Легко під'єднати до БМС, легко зібрати батарею(міцний корпус з кріпленням), або кону, на крайняк болт 3*8s

ГАЗ 24 "Волга електро"
А091 "Богдан електро"
ХТЗ Е25 "Едісон"
VW T5 "Combi drive"
"Synchronous"
Volvo 740 GL EDSLab
Dong Feng EDSLab

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140795Повідомлення 11 квіт 2026, 07:25 
Не в мережі

Дякував (ла) 3 Подякували 5
Хочу електротранспорт: 2106 "Зеленка"
Скільки корисних порад,я вражений :D
Мабуть у кожного саморобника має бути шлях з помилок та недоліків.Маю невеликий парк станків,тож мех. роботи виконую сам і можу повністю перероблювати кріплення/редуктори/прибрати або модернізувати кпп.
В своїй уяві і початкових кресленнях з ДС-ом все виглядає не так страшно,як описують.
Саме цікаве,якщо ці мотори такі погані,в продажу їх майже немає.
В цілому це буде машина-експеримент,на якій можу бюджетно спробувати різні ідеї.
До того ж,документальне переобладнання вже відбувається з ДС-ом,пізно звертати назад.
А ще кілька думок в голос:
можливо з шляхом в Європу,як і в самій Європі будуть вводити заборону на брудний вихлоп авто-це дизельні та бензинові нижче якогось рівня(евро 5?)
тож на авторинку можуть зʼявитися преміальні дизельні донори по низьким цінам,які доцільно переобладнати під електро.Передбачити початок заборони можна,коли світові автогіганти знімають з конвеера ДВЗ і масово переходять на випуск електро.Маючи якийсь досвід в цьому можна «підшаманити» доволі непоганий варіант.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140796Повідомлення 11 квіт 2026, 10:11 
Голова клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 7010 Подякували 2607
Мій електротранспорт: Tesla S
Хочу електротранспорт: е-панцирник
Для Ilia_Mosk: якщо що, то ми тут не злі, ми просто досвідчені.

По поводу легалізації - по закону треба надати авто до переобладнання. Але цей норматив був впроваджений дуже давно, і навіть не всі інспектори про нього знають. Відповідно на багатьох Сервісних центрах достатньо приїхати вже на електромобілі і продемонструвати знятий ДВЗ.

Оффтоп
Алексей В писав(ла):
пропоную адміністрації клубу розглянути варіант блогу спільноти по типу DriverTop.ua
Ця ідея давно крутиться у мене в голові. Я навіть збирав спільноту програмістів, щоб таке зробити. Но ми просто реально не потягнули. Такий сайт тільки ззовні виглядає простеньким, а "під капотом" там дуже складні механізми.
Якщо є ідеї як це реалізувати - мої контакти ти знаєш
Додаткові файли:
Коментарій до файлу: Ідея електромобільного сайту-блогу по типу 2drive (вибачте, що згадав москальский ресурс)
IMG_20241104_152225.jpg
IMG_20241104_152225.jpg [ 238.64 КБ | Переглядів: 72 ]

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140798Повідомлення 11 квіт 2026, 11:04 
Не в мережі

Ilia_Mosk писав(ла):
Скільки корисних порад,я вражений :D
Мабуть у кожного саморобника має бути шлях з помилок та недоліків.Маю невеликий парк станків,тож мех. роботи виконую сам і можу повністю перероблювати кріплення/редуктори/прибрати або модернізувати кпп.
В своїй уяві і початкових кресленнях з ДС-ом все виглядає не так страшно,як описують.
Саме цікаве,якщо ці мотори такі погані,в продажу їх майже немає.
В цілому це буде машина-експеримент,на якій можу бюджетно спробувати різні ідеї.
До того ж,документальне переобладнання вже відбувається з ДС-ом,пізно звертати назад.
А ще кілька думок в голос:
можливо з шляхом в Європу,як і в самій Європі будуть вводити заборону на брудний вихлоп авто-це дизельні та бензинові нижче якогось рівня(евро 5?)
тож на авторинку можуть зʼявитися преміальні дизельні донори по низьким цінам,які доцільно переобладнати під електро.Передбачити початок заборони можна,коли світові автогіганти знімають з конвеера ДВЗ і масово переходять на випуск електро.Маючи якийсь досвід в цьому можна «підшаманити» доволі непоганий варіант.

Хм…ну не знаю… на счёт того, что каждому надо пройти через свои ошибки
Это по крайней мере нерационально (хотя правильнее применить термины - глупо,неразумно). Это не в качестве оскорбления конечно, ибо применяется к самому себе.
Если бы меня тут, на форуме, в своё время «наставили на путь истинный», я бы был крайне благодарен. Потому что не было бы потеряно много времени, сил, проделано бесполезной работы и тд. Даже про потерянные средства не упоминаю….Хотя там зарыто у кого по пол, а у кого-то по целому электромобилю :D
Собственно форум, как и мы,форумчане, тоже не безгрешен. Много ошибочных мнений, выводов, советов и рекомендаций тут было, есть и будет наверное…
Но он (форум)всё таки остаётся (пока во всяком случае :D ) той основой и той базой, которая заставляет мыслить и анализировать свои идеи, действия и решения.
Так шо думайте, решайте…. и придя в конечном счете к предсказуемому результату, не говорите, что никто не остановил и не поправил в своё время :lol:
(шютка)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 29 ]              На сторінку Пред.  1, 2

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 16

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group