Поточний час: 23 трав 2026, 19:16

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 14 ] 
Автор Повідомлення
#140910Повідомлення 19 трав 2026, 12:01 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 84 Подякували 636
Вітаю, панове". Ось і дійшли руки і голова, і уже маю перший передсерійний екземпляр інвертора з чистим синусом на виході, виконаний на сучасних карбід-кремнієвих (SiC) транзисторах.
Короткі характеристики:
- Номінальна потужність: 500Вт, короткочасна 1250Вт.
- Несуча частота: 24.0кГц
- Захист: від перевантаження, від перегрівання, від короткого замикання, від зниження та перевищення напруги.
- Динамічне керування обертами вентилятора. До приблизно 150Вт працює безшумно. Якісний вентилятор HXH Fun
- Індикація (1 світлодіод): нормальна робота (зел.), активне охолодження (жовт.), захист (черв.)
- Плавний старт.
- Анти-іскра при підключенні до АКБ.
- Форма сигналу: чистий синус зі стабілізацією вихідної напруги. Підходить для ВСІХ приладів, включаючи котли та малопотужні холодильники.
- Вхідна номінальна напруга (на вибір): 36/48/60/72В. Ідеальний варіант для власників легкого електротранспорту.
- Можливість оновлення прошивки через стандартний роз'єм ICSP
- Виконання можливе як у корпусі (типово), так і безкорпусне для монтажу у власний корпус чи раму.

Найближчим часом запускаю у дрібносерійне виробництво та буде створена відповідна тема на "базарі".
Конструктивна критика та побажання враховуються. :)
Коротке експромтне відео додається:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140911Повідомлення 19 трав 2026, 18:46 
Голова клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 7031 Подякували 2609
Мій електротранспорт: Tesla S
Хочу електротранспорт: е-панцирник
А от тепер, специ, поясніть навіщо "плавний старт"?? Щоб АВР отак повільно-повільно переключався?? :maul:

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140914Повідомлення 19 трав 2026, 19:18 
Site Admin
Не в мережі

Дякував (ла) 423 Подякували 1180
Мій електротранспорт: Nissan Leaf
Тут не мешало бы внести некоторую ясность.
Потому как есть старт с задержкой, что тоже полезно, но в данном случае, скорей всего имеется в виду, что старт не мгновенный, а просто быстрый в разумных пределах.
Подробности может прояснить только автор.

"Глупцы все, кто глупцами кажутся и половина тех, что не кажется". (Бальтасар Грасиан)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140915Повідомлення 19 трав 2026, 19:35 
Не в мережі

Stalker_W писав(ла):
А от тепер, специ, поясніть навіщо "плавний старт"?? Щоб АВР отак повільно-повільно переключався?? :maul:

АВР і так повільно переключається :) що вся техніка вирубується. А якщо зробити, як я собі - поставив невеликий магнітний пускач, а інвертор працює постійно, то перехід на резерв відбувається миттєво, комп не перезавантажується :)

ДядяВася писав(ла):
Тут не мешало бы внести некоторую ясность.
Потому как есть старт с задержкой, что тоже полезно, но в данном случае, скорей всего имеется в виду, что старт не мгновенный, а просто быстрый в разумных пределах.
Подробности может прояснить только автор.

Таки там плавний старт. Хто дивився відео, я пояснив як він працює і для чого. Якщо коротко - напруга плавно (відносно) наростає з нуля до максимального значення. Це дозволяє зарядити конденсатори "масивних" імпульсних блоків живлення без коректора коефіцієнта потужності і власного плавного старту. Миттєвий пусковий струм при ввімкненні в мережу "тупих" імпульсних БЖ з діодним мостом і конденсатором на вході може легко перевалювати за сотню ампер. Якщо міська мережа відносно толерантна до таких струмів, то інвертор не дуже. А з плавним стартом конденсатори заряджатимуться поступово, якщо вони до цього були повністю розрядженими. Скрін з відео додаю.
(на "голки" при переході через нуль не звертайте уваги - це завада по землі осцилографа в момент інверсії однополярної модуляції)
Додаткові файли:
sine_slow2.png
sine_slow2.png [ 138.45 КБ | Переглядів: 429 ]

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140919Повідомлення 20 трав 2026, 21:29 
Не в мережі

Трохи про форму синусоїди в мережі та з інвертора :) Бо виникла суперечка

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140921Повідомлення 20 трав 2026, 23:48 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 299 Подякували 1102
Мій електротранспорт: >
Радий що діло рухається.
Що до мене, то я би хотів мати перетворювач де можна переключатися між синусом і несінусом.
Бо холодильник живити краще синусом, а для компьютера і іньшої техніки з випрямлячами краще без нього (меньше пікові навантаження на ключі і трансформатор перетворювача = вище ККД), звісно це як що в заживлених блоках живлення нема коректора потужності або він халтурний більше для галочки. До речі, раз тепер один міст керований, то ним тепер можна напругу вихідну стабілізувати, щоб амплітудно не плавала сінхронно з напругою на батареї , навіть в режимі несинуса.

Скоро піде жара і вангую знову почнуться відключення (бо кондіціонери почнуть перевантажувать систему), то пора вже потихеньку викатувать на продаж. Нагадаю - я чекаю версію для ліфера 16S.

Що до чистоти синуса
, коли експерементував с саморобним синусним контроллером, то вводив логаріфматор амплітуди синуса (змінним резистором), сінуси відносно віртуального нуля ставали більше схожі на трапецію, як дуже перенакрутить то двиун в холосту починав трошечки гудіти, а от при навантаженні краще держав оберти з трішечки кращим ККД, при цьому між фазами синусоїда залишалася набагато кращою ніж кожна окремо (симуляція графіками в екселі теж показала що міжфазне спотворення було меньше ніж я спотворював кожну окремо, так шо то не двигун сгладжував як я спершу подумав). До речі, трапеційне живлення модельних двигунів теж набагато краще виглядає міжфазно.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140922Повідомлення 21 трав 2026, 00:00 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 8 Подякували 40
deleted

Востаннє редагувалось zilk 22 трав 2026, 10:33, редаговано 1 раз.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140923Повідомлення 21 трав 2026, 14:06 
Не в мережі

zilk писав(ла):
Незрозуміло, яка швидкість реакції на перевищення струму через силові ключі, тобто час до момента блокування драйвера.

~2.2мкс

-=TRO=- писав(ла):
хотів мати перетворювач де можна переключатися між синусом і несінусом.

Таке технічно реалізувати не можливо. Вірніше, можливо, але якщо подати меандр на LC фільтр відновлення сигналу, то у ньому буде перехідне збудження з частотою основного резонансу цього контура, а це одиниці кілогерц і амплітудою шини живлення, що складеться з нею і на виході можемо отримати перехідний процес з амплітудою під 800В, на що може погано відреагувати слабкострумова техніка :)
Щодо ККД, ось щойно заварив каву на синусі (чайник 500Вт), і на моє здивування - він нагрівся менше, ніж меандровий. SiC Mosfet творять чудеса :) Використані транзистори напругою 650В / опором відкр. каналу 180 мОм / повним зарядом затвора 11,2нКл / (це якщо комусь цікаво)

-=TRO=- писав(ла):
До речі, раз тепер один міст керований, то ним тепер можна напругу вихідну стабілізувати, щоб амплітудно не плавала сінхронно з напругою на батареї

Так і є :)
Додаткові файли:
stab.png
stab.png [ 33.96 КБ | Переглядів: 249 ]

Востаннє редагувалось mr.Dream 21 трав 2026, 16:20, редаговано 1 раз.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140924Повідомлення 21 трав 2026, 14:27 
Активіст форуму
Не в мережі

deleted

Востаннє редагувалось zilk 22 трав 2026, 10:34, редаговано 1 раз.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140925Повідомлення 21 трав 2026, 14:44 
Активіст форуму
Не в мережі

deleted

Востаннє редагувалось zilk 22 трав 2026, 10:34, редаговано 1 раз.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140926Повідомлення 21 трав 2026, 17:16 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 299 Подякували 1102
Мій електротранспорт: >
mr.Dream писав(ла):
,,,Щодо ККД, ось щойно заварив каву на синусі (чайник 500Вт)..
Ну так я писав же про
Цитата:
для компьютера і іньшої техніки з випрямлячами
, тоб то для тих навантажень які грузять в основному лише верхівки синусних горбів, а це означае що як що це навіть в кращому випадку третина періоду(реально меньше без гарного коректора), то струм ключів і обмотки буде в три рази більший, а втрати в дев'ять (бо зі струмом росте напруга втрат, то перемножаємо), на справді всеж таки в три, бо як нижче підказано я забув що то тільки третину часу, тому знов ділим на три. А чайник то чистий актив, ідеальне навантадення для будь якого перетворювача.

Ну раз скомбінувати меандр з сінусом не можна, тоді іньше питання, а перед мостом модулятора підключитися можна буде? тоб то на високовольтну постоянку (в мене комп і монітор то переварюють), питання в тому сенсі - захисти в вас організовані до мостів модулятора синусу, чи після?.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140927Повідомлення 21 трав 2026, 20:24 
Не в мережі

-=TRO=- писав(ла):
тоб то для тих навантажень які грузять в основному лише верхівки синусних горбів, а це означае що як що це навіть в кращому випадку третина періоду(реально меньше без гарного коректора), то струм ключів і обмотки буде в три рази більший, а втрати в дев'ять (бо зі струмом росте напруга втрат, то перемножаємо). А чайник то чистий актив, ідеальне навантадення для будь якого перетворювача.

Ну раз скомбінувати меандр з сінусом не можна, тоді іньше питання, а перед мостом модулятора підключитися можна буде? тоб то на високовольтну постоянку (в мене комп і монітор то переварюють), питання в тому сенсі - захисти в вас організовані до мостів модулятора синусу, чи після?.

За меандром там теж не все так гладко. Так, на вершині "меандру" буде рівномірний відбір потужності. Але в паузах (мертвий час) конденсатор БЖ розряджатиметься і при наступному такті заряджатиметься голкоподібним струмом. Чесно - не скажу, де гірше а де краще. Підключайте до виходу і не переймайтесь. Ну буде замість 1 вт 3 вт тепла на ключах. Ви на 9 то помножили, але на 3 не поділили (час простою). тому не в 9, а в 3 рази :) але я не бачив ще БЖ з паверфактором 0,3 :) там реально 0,5-0,7. Перед вихідним мостом напруга може сягати доволі високих значень - біля 430В при повністю зарядженій батареї, для вашого БЖ це може бути небезпечно.
Захист по короткому замиканні і короткочасному імпульсному перевантаженні у саме цьому інверторі реалізовано на вихідних ключах. Хоча ще є захист по вхідних (по піковому і повільному інтегральному).

Я тут подумав - можу спробувати зробити, щоби на виході була, скажемо, 300В, але постійна напруга. Вивести додатковий перемикач на панель (на роз'ємі ICSP 2x3 передбачив дві перемички для зміни функціоналу, можна туди конектор з вмикачем втикнути). При тому вона буде стабілізована та матиме плавний старт для зарядки ємностей імпульсних БЖ, а також працюватиме штатний шустрий захист від КЗ. Треба спробувати :) Самому цікаво. Бо не завжди і мені синус потрібен. Дякую за наводку)

Одразу відповідь - навіщо я робив на мікроконтролері, якщо є доступні готові синусні модулятори? Гнучкість функціоналу!
/це в першу чергу стосується Електрика Схемотехніка :freu: /

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140928Повідомлення 21 трав 2026, 22:00 
Не в мережі

Тест номінальної потужності

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#140932Повідомлення 22 трав 2026, 21:07 
Не в мережі

Дякував (ла) 450 Подякували 636
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
mr.Dream писав(ла):
Я тут подумав - можу спробувати зробити, щоби на виході була, скажемо, 300В, але постійна напруга. Вивести додатковий перемикач на панель (на роз'ємі ICSP 2x3 передбачив дві перемички для зміни функціоналу, можна туди конектор з вмикачем втикнути). При тому вона буде стабілізована та матиме плавний старт для зарядки ємностей імпульсних БЖ, а також працюватиме штатний шустрий захист від КЗ. Треба спробувати :) Самому цікаво. Бо не завжди і мені синус потрібен. Дякую за наводку)

Якраз вчора думав про 310В постійної напруги для живлення. Практично вся електроніка тепер імпульсна і 220 змінної перетворює в 310 постійної. А ми займаємось подвійним перетворенням. Аналогічно акумулятори можна зібрати батарею на 310В і живити техніку напряму без перетворень.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 14 ]             

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 15

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення