Поточний час: 19 серп 2026, 22:33

Часовий пояс: UTC + 2 години

Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 25 ]  На сторінку 1, 2  Наступ.
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Допоможіть з апгрейдом
#141089Повідомлення 14 серп 2026, 19:52 
Не в мережі

Дякував (ла) 13 Подякували 0
Мій електротранспорт: Diamant E-Montezuma
Прошу допомоги з апргейдом!Шукав інформацію на форумі,але варіацій рішення знайшов багато і потрібна експертна думка під конкретний випадок.
Маю такий велосипед:
-Донор б/в велосипед з Європи на 28" колесах.Рама CrMo(скоріш за все вилка також).
Додаткові файли:
IMG_20260812_122302.jpg
IMG_20260812_122302.jpg [ 164.46 КБ | Переглядів: 337 ]

-Електронабір (вже не пам'ятаю,чи Велоракета,чи Рокетбайк...)
Мотор-колесо:переднє редукторне 500 Вт MXUS XF15F
Акумулятор:LG 48V 24.5 Ah
Контроллер:48V 22А.
Зараз стоїть переднє колесо,яке йшло в електронаборі-алюмінієвий,заспицьований 2,5 мм спицями обід,резина Chao Yang 47-622(28*1,75)антипрокольна.Заднє колесо збирав майстер-подвійний алюмінієвий обід Avanti Lite 29" 1,5*1,95",спиці 2 мм,втулка Velosteel,гума така сама,тільки з більш вираженим протектором.Є підсідельний амортизатор,що йшов з донором.
Додаткові файли:
IMG_20260814_205042.jpg
IMG_20260814_205042.jpg [ 372.28 КБ | Переглядів: 337 ]

Головні завдання для велосипеда були перевезення великої ваги на багажнику(+ ще моя вага 90кг),максимальна дальність поїздки без підзаряджань,максимально допустима компактність(враховуючи габарити донора).За близько три роки користування е-вел,певною мірою,справлявся з поставленими завданнями.Їзда відбувалась здебільшого по поганому асфальту(ями різноманітної глибини),та бездоріжжю(грунтовки,гравій,іноді луки)приблизно 50/50.Швидкість 10-20 км/г з навантаженням,та 20-35 км/г в лайті.Габарити дозволяли перевозити велосипед в багажнику авто з відкинутими задніми сидіннями,без роз'єднання елементів.
Через те,що на задньому багажнику планувалось перевезення великої ваги(доходило до 50-60 кг) я вирішив моторколесо поставити на перед,щоб мінімізувати навантаження на самий мотор і продлити його експлуатацію.Проходимість мене цілком влаштовувала.Максимальна дальність мотор/педалювання без дозаряда досягала 90-100 км.Пробіг близько 4000 км(реальний більше,бо іноді вимикаю мотор).
В процесі користування виникли дві проблеми:
1)Сильно втомлюються кисті,зап'ястя;вилка сильно б'є в руки
2)Часто виходить з ладу заднє колесо:тріщина обода,переломлені/погнуті спиці,вісімки,розтрощення сепараторів підшипників.Одного разу навіть зігнуло гальмівний важіль при спусканні з горки.
Для вирішення проблеми #1 думав замінити ригідну вилку на амортизаційну(наприклад щось від Suntour) з дисковим гальмом.Але,через те що стоїть передній мотор,амо-вилка буде швидко виходити з ладу?Поставити щось з більш дорогого сегменту(наприклад Rock Shox) поки що не дозволяють кошти.Поставити двухкоронку/кастом з легких мопедів не можу через збільшення габаритів та ваги.Для покращення проблеми #2 думав поставити планетарну втулку Shimano Nexus-3 (бюджетніша),та переспицювати обід на 3 мм,збільшити ширину гуми(не знаю яка максимальна ширина стане на мій обід,можливо придбати підходящий для широкої гуми)Чи розрахована Nexsus-3 на великі навантаження,та використання з редукторним мотором?Існує Nexus-5E,але вартість поки недосяжна.
Вибачте за багато тексту-намагався описати проблему).Враховуючи усі проблеми,сподіваюсь на поради від більш досвідчених та компетентних користувачів ніж я).Можливо краще буде зібрати новий е-вел під мої потреби(на 24" широкій гумі,заднім мотором,передній амо-вилці?),але цей проект на дуже довгу перспективу.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
 Заголовок повідомлення: Re: Допоможіть з апгрейдом
#141090Повідомлення 14 серп 2026, 20:35 
Власник електровелосипеда
Не в мережі

Дякував (ла) 122 Подякували 50
Мій електротранспорт: Поки що тільки електровело, хоч і не один
Хочу електротранспорт: Рухаюсь далі - швидше, дальше, міцніше...Вже й на теслі буває катаюсь
Для навантажень все таки краще задній привід і відповідно з підсилювачами дропаутів. Можна й 26 колесо. Бо чим більший діаметр, тим більше навантаження йде на нього ж. Я то на своєму до 50 їду, і акуми в мене 58,8\31аг, правда позаду нікого не вожу і задній привід. Перед для цього не призначений все таки. Але в мене рама від електро якогось німецького і на 26, але задньопривідний був і залишився, тільки з більшим мотором(прямий 800 - ох і важкий). Спеціально прямий брав для рекуперації, бо гальма стираються досить швидко

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141093Повідомлення 14 серп 2026, 23:05 
Не в мережі

Karalex писав(ла):
Для навантажень все таки краще задній привід і відповідно з підсилювачами дропаутів. Можна й 26 колесо. Бо чим більший діаметр, тим більше навантаження йде на нього ж. Я то на своєму до 50 їду, і акуми в мене 58,8\31аг, правда позаду нікого не вожу і задній привід. Перед для цього не призначений все таки. Але в мене рама від електро якогось німецького і на 26, але задньопривідний був і залишився, тільки з більшим мотором(прямий 800 - ох і важкий). Спеціально прямий брав для рекуперації, бо гальма стираються досить швидко

До речі,не помітив проблем в контексті передній мотор/задня вага.Іноді прокрути бувають,але списую на грунт/пісок та зовсім не "агресивну" гуму.В крутий під'йом з вантажем зачасту пішки рушаю.Зато з переднім+педалі виходить майже повний привод.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141095Повідомлення 16 серп 2026, 08:08 
Активіст форуму
Не в мережі

Дякував (ла) 305 Подякували 111
Мій електротранспорт: мінако монстр
Хочу електротранспорт: електро скутер
був у мене КТМ кол.28 д. з МХУС на 350 ват передній привід ,дуже гарний вел .Що неподобалось -висока рама ,дуже незручно при їзді по місту ,інша проблема була в задньому колесі ,15-20кг на багажник і на першій ямі 1-2 шпиці вилетіли .акум 12амп. годин ніразу невиїзжав повністю ,допомога педалями на під'йомі задоволення навіть для пенсіонера .Ще один недолік це занадто велика швидкість (45 км на 5 режимі) при високому центрі тяжіння особливо на наших дорогах.Для подорожей вел .на кол. 28д напевно самий кращий але заднє колесо має бути на шпицях 2,5 -3 мм .шпиці на 2мм навіть самі найміцніші всеодно десь дадуть проблему .на сьогдні можна знайти обід з електро вела розрахований на шпиці 3мм.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141096Повідомлення 16 серп 2026, 08:56 
Не в мережі

карабас. б. писав(ла):
був у мене КТМ кол.28 д. з МХУС на 350 ват передній привід ,дуже гарний вел .Що неподобалось -висока рама ,дуже незручно при їзді по місту ,інша проблема була в задньому колесі ,15-20кг на багажник і на першій ямі 1-2 шпиці вилетіли .акум 12амп. годин ніразу невиїзжав повністю ,допомога педалями на під'йомі задоволення навіть для пенсіонера .Ще один недолік це занадто велика швидкість (45 км на 5 режимі) при високому центрі тяжіння особливо на наших дорогах.Для подорожей вел .на кол. 28д напевно самий кращий але заднє колесо має бути на шпицях 2,5 -3 мм .шпиці на 2мм навіть самі найміцніші всеодно десь дадуть проблему .на сьогдні можна знайти обід з електро вела розрахований на шпиці 3мм.

А яка у Вас стояла вилка?

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141098Повідомлення 16 серп 2026, 12:55 
Активіст форуму
Не в мережі

Додаткові файли:
IMG_20240611_165135.jpg [140.13 КБ]
Завантажень: 0
вилка проста ,підсилювачі ставив зразу.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141099Повідомлення 16 серп 2026, 13:17 
Не в мережі

карабас. б. писав(ла):
Додаткові файли:
IMG_20240611_165135.jpg
вилка проста ,підсилювачі ставив зразу.

Дякую!Переспицьовувати на товщі спиці буду точно.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141100Повідомлення 16 серп 2026, 14:55 
Не в мережі

Дякував (ла) 458 Подякували 659
Мій електротранспорт: Електровелосипед Заря Силач
Хочу електротранспорт: BYD
Якщо із звичайного велосипеда робити грузовий велосипед, або скутер, то мабуть краще одразу купити грузовий велосипед або скутер. Їх на ринку пруд пруди, на будь який смак. Не хочете новий, купіть донора і зробіть під себе. Якщо є повна амортизація як на скутері, то це не порівняти з велосипедом без амортизації.
Осьо наприклад реклама попала на Розетці Київський Ардіс продає. Я не вивчав, але на перший погляд цікавий варіант.
https://rozetka.com.ua/ua/ardis-4082e/p ... UFEALw_wcB

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141101Повідомлення 16 серп 2026, 17:09 
Не в мережі

Leon29 писав(ла):
Якщо із звичайного велосипеда робити грузовий велосипед, або скутер, то мабуть краще одразу купити грузовий велосипед або скутер. Їх на ринку пруд пруди, на будь який смак. Не хочете новий, купіть донора і зробіть під себе. Якщо є повна амортизація як на скутері, то це не порівняти з велосипедом без амортизації.
Осьо наприклад реклама попала на Розетці Київський Ардіс продає. Я не вивчав, але на перший погляд цікавий варіант.
https://rozetka.com.ua/ua/ardis-4082e/p ... UFEALw_wcB

Тоді вже краще Заря Силач)

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141102Повідомлення 16 серп 2026, 18:05 
Не в мережі

Ivan Fisher писав(ла):
Тоді вже краще Заря Силач)
Вже більше 10 років на такому катаюсь. Для вантажів зручно, але мінус це відсутність амортизації. Їдеш як на табуретці. Вантаж теж від цього страждає. Купив колись на оптовому ринку ящик королька спілого, закріпив на багажнику. Привіз до дому варення, все розтресло. Купити наприклад лоток яєць в магазині теж не можливо. Я беру рюкзак і на спину, тоді можна довезти. Задні спиці від мотоцикла, бо рідні полопали.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141103Повідомлення 17 серп 2026, 09:52 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 299 Подякували 1111
Мій електротранспорт: >
Судячи по багажу ви турист, тому тяжкі грузові байки не варіант.
В мене зараз хардтейл з двома малими редукторними МК.

Я що вже прям дуже треба залишити цю раму (яб поміняв, бо номальна найнеровська амовилка скоріш за все до стакана не підійде, люди роблять перехідники), то треба робити амортизацію усього окремо. Перед, ставити правдою-неправдою амовилку, і частину вантажу кріпити на руль, бо чим більша підресорена вага тим меньше в руки довбе (я возив аккум на рули 16кг, в руки взагалі пересало бити, 5кг аккума теж вистачало щоб руки скалали дякую). Як що з амовилкою не варіант, то бувають амортизаційні виноси руля (в мене є фірмовий, але не використовую бо конструкция не дуже вдала, треба трапецевидний щоб не прокручувався при киванні, можна навіть спробувати зробити з амопідсидільного штиря як що фірмовий не добудете бо екзотика), і вагу вішати теж на нього (наприклад аккум) щоб в руки не довбло.

Сідло теж на підрессорений штир (в мене трапеція, задоволений) .

Багажник теж на амортизатори (бо без них роздовбе колесо), простише за все взяти якусь передню амовилку з регулюванням (під вагу багажу) і закріпити над заднім колесом зрізавши верх вилки (вісь). Я великі ваги не вожу, тому зробив консольний з двох склопластикових арматурин які амортизують(клав зверху ваги, при 40кг до колеса не прогнулося, але більше 5кг не вожу, бо трохи відчуваються заноси вліво-право).

І головне, на зад теж малий редукторний мотор , різниця з одним приводом колосальна. Або розгляньте додатковий кареточний, і кареточник використовуйте переважно вгору та піску (щоб повсякденно не зносити ціпок та зірки).

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141104Повідомлення 17 серп 2026, 12:05 
Не в мережі

Ivan Fisher писав(ла):
1)Сильно втомлюються кисті,зап'ястя;вилка сильно б'є в руки
У вас сідло на рівні руля, це посадка не для подорожей. Це тяжка спортивна посадка. Щоб отримувати задоволення від їзди і довгих подорожей по ямах посадка має бути рівна і повна амортизація. Погугліть в інтернеті є багато інформації на цю тему. У мотоциклістів це дуже актуально.
Я наприклад не бачу сенсу щось переробляти і як із крокодила зробити таксу.
На сьогодні є гарні електроскутери на літії або залізофосфаті. Дозбирайте грошей і купіть собі задоволення. (це моя думка) А ви обирайте що вам вигідно. Але правильна посадка і амортизація це база.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141105Повідомлення 17 серп 2026, 16:07 
Активіст форуму
Не в мережі

Забув на рахунок керма ,метелик неподобається ,дуже незручний в порівнянні з простим широким кермом ,було декілька велосипедів з метеликом і завжди міняв на просте європейське кермо.

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141106Повідомлення 17 серп 2026, 17:37 
Власник електровелосипеда, член клубу
Не в мережі

Дякував (ла) 299 Подякували 1111
Мій електротранспорт: >
Так на дальняк треба не бабочка, а підлокотники.
Додаткові файли:
images - 2026-08-17T183238.471.jpg
images - 2026-08-17T183238.471.jpg [ 36.83 КБ | Переглядів: 162 ]

А по великому рахунку, треба лігерад, досі мрію, як би не війна то вже б на лігераді ганяв.
Ось відео де ми з другом більш ніж 12 років тому випробували лігерад який він сам зварив.

я навіть купив собі на єбей з америки спеціальну лімітовану карбонову амовилку на колеса 20 дюймів з завуженою короною (щоб ноги на лігераді за корону не чиплялися).

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
#141107Повідомлення 17 серп 2026, 18:42 
Не в мережі

-=TRO=- писав(ла):
Судячи по багажу ви турист, тому тяжкі грузові байки не варіант.
В мене зараз хардтейл з двома малими редукторними МК.

Я що вже прям дуже треба залишити цю раму (яб поміняв, бо номальна найнеровська амовилка скоріш за все до стакана не підійде, люди роблять перехідники), то треба робити амортизацію усього окремо. Перед, ставити правдою-неправдою амовилку, і частину вантажу кріпити на руль, бо чим більша підресорена вага тим меньше в руки довбе (я возив аккум на рули 16кг, в руки взагалі пересало бити, 5кг аккума теж вистачало щоб руки скалали дякую). Як що з амовилкою не варіант, то бувають амортизаційні виноси руля (в мене є фірмовий, але не використовую бо конструкция не дуже вдала, треба трапецевидний щоб не прокручувався при киванні, можна навіть спробувати зробити з амопідсидільного штиря як що фірмовий не добудете бо екзотика), і вагу вішати теж на нього (наприклад аккум) щоб в руки не довбло.

Сідло теж на підрессорений штир (в мене трапеція, задоволений) .

Багажник теж на амортизатори (бо без них роздовбе колесо), простише за все взяти якусь передню амовилку з регулюванням (під вагу багажу) і закріпити над заднім колесом зрізавши верх вилки (вісь). Я великі ваги не вожу, тому зробив консольний з двох склопластикових арматурин які амортизують(клав зверху ваги, при 40кг до колеса не прогнулося, але більше 5кг не вожу, бо трохи відчуваються заноси вліво-право).

І головне, на зад теж малий редукторний мотор , різниця з одним приводом колосальна. Або розгляньте додатковий кареточний, і кареточник використовуйте переважно вгору та піску (щоб повсякденно не зносити ціпок та зірки).

Дякую за підказки!До речі,у Ваших дописах читав про перенесення ваги в ділянку керма,і задумав зробити щось типу турінгових кріплень на вилку(посадочні отвори є).
За аморт на кермо теж думав,але не знаю чи не буде провалів?Ось такий варіант:
Додаткові файли:
images (17).jpeg
images (17).jpeg [ 12.72 КБ | Переглядів: 145 ]

А стосовно вилки на багажник окрема подяка!Треба буде спробувати щось таке зробити

Повернутися до початку
 Профіль  
Відповісти цитуючи  
Показати повідомлення за:  Поле сортування  
Почати нову тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 25 ]              На сторінку 1, 2  Наступ.

Часовий пояс: UTC + 2 години

Хто зараз на конференції

Зараз цей форум переглядають: немає зареєстрованих користувачів і гості: 35

Ви не можете створювати нові теми
Ви не можете відповідати на повідомлення
Ви не можете редагувати свої повідомлення
Ви не можете видаляти свої повідомлення
Ви не можете додавати додаткові файли

Найти:
Створено на основі phpBB® Forum Software © phpBB Group